Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino

120min
24porcje
Średni

Ciasto cappuccino to idealne, pyszne ciasto na każdą okazję. Biszkopt pieczemy razem z kawą cappuccino, którą dodajemy również do masy śmietanowej. Po upieczeniu ciasto biszkoptowe nasączamy dodatkowo kawą cappuccino ze spirytusem. Ciasto jest puszyste, delikatne i mega aromatyczne.
Ciasto cappuccino można udekorować w dowolny sposób, proponuję czekoladowe ażurki i wiśnie kandyzowane.

SKŁADNIKI – CIASTO CAPPUCCINO

BISZKOPT

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wody
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kawy cappuccino (w proszku)  orzechowej lub classic
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA ŚMIETANOWA

  • 1 litr śmietany 30 %
  • 4 opakowania śmietan-fix
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kawy cappuccino (proszek)

DODATKOWO

  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy cappuccino (z 6 łyżeczek)
  • 60 ml spirytusu
  • dżem wiśniowy
  • kakao ciemne do posypania
  • do ozdoby: ażurki czekoladowe, wiśnie kandyzowane

PRZEPIS NA CIASTO CAPPUCCINO

  1. Prostokątną blaszkę 25×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem.
  3. Dodawać powoli żółtka roztrzepane z wodą.
  4. Dodać mąkę ziemniaczaną i tortową zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia.
  5. Delikatnie wymieszać, wyłożyć do tortownicy.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut.
  7. Biszkopt odstawić do ostygnięcia, rozkroić na dwa blaty, nasączyć kawą ze spirytusem.
  8. Przygotować masę śmietanową. Śmietanę chwilę ubijać, wsypać cukier puder wymieszany ze śmietan-Fixem.
  9. Śmietanę ubijać aż będzie sztywna, na koniec wymieszać z cappuccino (w proszku).
  10. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie ostudzić stale mieszając.
  11. Letnią żelatynę od razu powoli wlewać do śmietany, dokładnie wymieszać mikserem.
  12. Na wierzch pierwszego blatu biszkoptu wyłożyć cienką warstwę dżemu wiśniowego, następnie 3/4 masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Na wierzch wyłożyć resztę śmietany, wyrównać.
  13. Ciasto odstawić na noc do lodówki.
  14. Wierzch ciasta cappuccino posypać kakaem. Porcje ciasta można ozdobić czekoladowymi ażurkami i kandyzowanymi wiśniami.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments