Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino

120min
24porcje
Średni

Ciasto cappuccino to idealne, pyszne ciasto na każdą okazję. Biszkopt pieczemy razem z kawą cappuccino, którą dodajemy również do masy śmietanowej. Po upieczeniu ciasto biszkoptowe nasączamy dodatkowo kawą cappuccino ze spirytusem. Ciasto jest puszyste, delikatne i mega aromatyczne.
Ciasto cappuccino można udekorować w dowolny sposób, proponuję czekoladowe ażurki i wiśnie kandyzowane.

SKŁADNIKI – CIASTO CAPPUCCINO

BISZKOPT

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wody
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kawy cappuccino (w proszku)  orzechowej lub classic
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA ŚMIETANOWA

  • 1 litr śmietany 30 %
  • 4 opakowania śmietan-fix
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kawy cappuccino (proszek)

DODATKOWO

  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy cappuccino (z 6 łyżeczek)
  • 60 ml spirytusu
  • kakao ciemne do posypania
  • do ozdoby: ażurki czekoladowe, wiśnie kandyzowane

PRZEPIS NA CIASTO CAPPUCCINO

  1. Prostokątną blaszkę 25×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem.
  3. Dodawać powoli żółtka roztrzepane z wodą.
  4. Dodać mąkę ziemniaczaną i tortową zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia.
  5. Delikatnie wymieszać, wyłożyć do tortownicy.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut.
  7. Biszkopt odstawić do ostygnięcia, rozkroić na dwa blaty, nasączyć kawą ze spirytusem.
  8. Przygotować masę śmietanową. Śmietanę chwilę ubijać, wsypać cukier puder wymieszany ze śmietan-Fixem.
  9. Śmietanę ubijać aż będzie sztywna, na koniec wymieszać z cappuccino (w proszku).
  10. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie ostudzić stale mieszając.
  11. Letnią żelatynę od razu powoli wlewać do śmietany, dokładnie wymieszać mikserem.
  12. Na wierzch pierwszego blatu wyłożyć 3/4 masy śmietanowej, przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć resztę śmietany, wyrównać.
  13. Ciasto odstawić na noc do lodówki.
  14. Wierzch ciasta cappuccino posypać kakaem. Porcje ciasta można ozdobić czekoladowymi ażurkami i kandyzowanymi wiśniami.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments