Ciasto cappuccino to idealne, pyszne ciasto na każdą okazję. Biszkopt pieczemy razem z kawą cappuccino, którą dodajemy również do masy śmietanowej. Po upieczeniu ciasto biszkoptowe nasączamy dodatkowo kawą cappuccino ze spirytusem. Ciasto jest puszyste, delikatne i mega aromatyczne.
Ciasto cappuccino można udekorować w dowolny sposób, proponuję czekoladowe ażurki i wiśnie kandyzowane.
SKŁADNIKI – CIASTO CAPPUCCINO
BISZKOPT
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wody
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kawy cappuccino (w proszku) orzechowej lub classic
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWA
- 1 litr śmietany 30 %
- 4 opakowania śmietan-fix
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki kawy cappuccino (proszek)
DODATKOWO
- 1/2 szklanki zaparzonej kawy cappuccino (z 6 łyżeczek)
- 60 ml spirytusu
- dżem wiśniowy
- kakao ciemne do posypania
- do ozdoby: ażurki czekoladowe, wiśnie kandyzowane
PRZEPIS NA CIASTO CAPPUCCINO
- Prostokątną blaszkę 25×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem.
- Dodawać powoli żółtka roztrzepane z wodą.
- Dodać mąkę ziemniaczaną i tortową zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia.
- Delikatnie wymieszać, wyłożyć do tortownicy.
- Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut.
- Biszkopt odstawić do ostygnięcia, rozkroić na dwa blaty, nasączyć kawą ze spirytusem.
- Przygotować masę śmietanową. Śmietanę chwilę ubijać, wsypać cukier puder wymieszany ze śmietan-Fixem.
- Śmietanę ubijać aż będzie sztywna, na koniec wymieszać z cappuccino (w proszku).
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie ostudzić stale mieszając.
- Letnią żelatynę od razu powoli wlewać do śmietany, dokładnie wymieszać mikserem.
- Na wierzch pierwszego blatu biszkoptu wyłożyć cienką warstwę dżemu wiśniowego, następnie 3/4 masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Na wierzch wyłożyć resztę śmietany, wyrównać.
- Ciasto odstawić na noc do lodówki.
- Wierzch ciasta cappuccino posypać kakaem. Porcje ciasta można ozdobić czekoladowymi ażurkami i kandyzowanymi wiśniami.