Gulasz wieprzowy to łatwe do przygotowania danie i idealne połączenie z bułkami na parze, kopytek czy klusek śląskich. Dodając paprykę, natkę pietruszki lub koperek, gulasz z wieprzowiny nabiera głębszego smaku. Gulasz można przygotować dzień lub dwa wcześniej.
SKŁADNIKI – GULASZ WIEPRZOWY
- 1/2 kg łopatki lub szynki wieprzowej
- 1/2 cebuli
- natka pietruszki lub koperek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki cząbru suszonego
- 2-3 łyżki sosu sojowo-grzybowego (TAO TAO)
- sól, pieprz, magi
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki mąki pszennej
PRZEPIS NA GULASZ WIEPRZOWY
- Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z granulowanym czosnkiem i suszonym cząbrem, magi, szczyptą soli i pieprzu.
- Dusić pod uchyloną pokrywką, aż cała woda odparuje, mieszając co jakiś czas, żeby mięso nie przywarło do garnka.
- Kiedy mięso będzie przypiekać się, dodać olej, pokrojoną drobno cebulę. Chwilę jeszcze smażyć, aż mięso przypiecze się.
- Zalać mięso wodą. Wlać sos sojowy i gotować około 1 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
- Rozrobić mąkę w małej ilości wody, wlać do gulaszu, gotować przez 5-10 minut.
- Dodać pokrojoną natkę pietruszki.