Kluski śląskie są popularną potrawą na całym Śląsku. Królują jako dodatek do dań głównych w moim domu i na wszystkich imprezach okolicznościowych w restauracjach. Przepis na kluski jest banalnie prosty, ich wykonanie wymaga jedynie więcej czasu i zaangażowania niż ugotowanie samych ziemniaków.
Twoi goście i domownicy na pewno to docenią. Kluski śląskie rozpływają się w ustach i najlepiej smakują ze zrazami zawijanymi lub gulaszem mięsnym.
SKŁADNIKI – KLUSKI ŚLĄSKIE
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka soli
- mąka pszenna do obtaczania
- 2-3 łyżki oleju
PRZEPIS NA KLUSKI ŚLĄSKIE
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić, ostudzić i zmielić.
- Ziemniaki podzielić w garnku na 4 części.
- Odłożyć na bok 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
- Do całości dodać 1-jajko i łyżeczkę soli, zagnieść ciasto.
- Na stole wysypanym mąką pszenną, formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Kulki spłaszczyć i odcisnąć palec tak, aby powstało wgłębienie (nie układamy jednej na drugą).
- Kluski wrzucać do gotującej, osolonej wody z odrobiną oleju, deliktnie zamieszać kilka razy.
- Kiedy kluski wypłyną, gotować jeszcze 3 minuty.
- Podawać z sosem gulaszowym lub pieczeniowym.