Ciasto szpinakowe - tort Leśny mech

Ciasto szpinakowe – tort Leśny mech

120min
12porcji
Średni

Ciasto w pięknym zielonym kolorze to ciasto szpinakowe, wyszedł z niego piękny tort – Leśny mech. Ten kolor to nie jest żadna sztuczka z barwnikiem spożywczym, tylko spory dodatek zblendowanego szpinaku. Wiem, że nie wszyscy mieli okazję spróbować tego ciasta, więc zapewniam, że w smaku nie ma nic, co przypominałoby szpinak! Ciasto szpinakowe przywędrowało do nas z Turcji i na dobre zagościło w naszych domowych cukierniach. Jest niezwykle puszyste, delikatne, po rozkruszeniu przypomina leśny mech, stąd jego druga nazwa. Wygląda niezwykle atrakcyjnie 🙂 Wierzch zdobimy pestkami owocu granatu, który nie tylko pięknie kontrastuje z ciepłą zielenią, ale też uzupełnia bombę witaminową. Ciasto przekładamy kremem na bazie bitej śmietany, całość tworzy piękny zielony tort.
Składniki wystarczają na tortownicę o średnicy 24 cm.

SKŁADNIKI – CIASTO SZPINAKOWE

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki luksusowej
  • 450 g mrożonego szpinaku (w brykiecie)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

KREM ŚMIETANOWY

  • 600 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan-FIX-u
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • owoc granatu do ozdoby

PRZEPIS NA CIASTO SZPINAKOWE – TORT LEŚNY MECH

  1. Przygotować szpinak. W garnku z odrobiną wody wyłożyć szpinak, podgrzewać na wolnym ogniu, aż się rozmrozi.
  2. Szpinak podgrzewać do odparowania wody, odstawić do ostygnięcia, dokładnie zblendować.
  3. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłożyć na spód papier do pieczenia. Zamknąć rant tortownicy, brzegi nasmarować margaryną, przykleić pasek papieru.
  4. Przygotować ciasto szpinakowe. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać stopniowo olej, wymieszać.
  5. Dodać mąkę krupczatkę i mąkę luksusową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać robotem na wolnych obrotach.
  6. Na koniec delikatnie połączyć ze szpinakiem.
  7. Ciasto wyłożyć do tortownicy.
  8. Piekarnik nagrzać wcześniej do temperatury 170-180°C, ciasto piec przez 50 minut.
  9. Wykonać test drewnianym patyczkiem, nakłuć ciasto aż do spodu. Jeżeli patyk będzie suchy, nie trzeba przedłużać czasu pieczenia.
  10. Ciasto odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta, a właściwie jego „górkę” ściąć, rozkruszyć.
  11. Blat ciasta rozciąć na dwie części.
  12. Przygotować krem śmietanowy. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
  13. Rozpocząć ubijanie śmietany, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-Fixem.
  14. Śmietanę ubijać, aż zgęstnieje. Na koniec wlać letnią żelatynę, wymieszać robotem.
  15. Część kremu można odłożyć do rękawa cukierniczego, do ozdoby tortu.
  16. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem ciasta, wyłożyć pozostały krem.
  17. Na wierzch kremu wyłożyć rozkruszone ciasto, a następnie ozdobić pestkami granatu (oraz kremem).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments