Ciasto w pięknym zielonym kolorze to ciasto szpinakowe, wyszedł z niego piękny tort – Leśny mech. Ten kolor to nie jest żadna sztuczka z barwnikiem spożywczym, tylko spory dodatek zblendowanego szpinaku. Wiem, że nie wszyscy mieli okazję spróbować tego ciasta, więc zapewniam, że w smaku nie ma nic, co przypominałoby szpinak! Ciasto szpinakowe przywędrowało do nas z Turcji i na dobre zagościło w naszych domowych cukierniach. Jest niezwykle puszyste, delikatne, po rozkruszeniu przypomina leśny mech, stąd jego druga nazwa. Wygląda niezwykle atrakcyjnie 🙂 Wierzch zdobimy pestkami owocu granatu, który nie tylko pięknie kontrastuje z ciepłą zielenią, ale też uzupełnia bombę witaminową. Ciasto przekładamy kremem na bazie bitej śmietany, całość tworzy piękny zielony tort.
Składniki wystarczają na tortownicę o średnicy 24 cm.
SKŁADNIKI – CIASTO SZPINAKOWE
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki luksusowej
- 450 g mrożonego szpinaku (w brykiecie)
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
KREM ŚMIETANOWY
- 600 ml śmietany 30%
- 2 opakowania śmietan-FIX-u
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1/4 szklanki wody
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- owoc granatu do ozdoby
PRZEPIS NA CIASTO SZPINAKOWE – TORT LEŚNY MECH
- Przygotować szpinak. W garnku z odrobiną wody wyłożyć szpinak, podgrzewać na wolnym ogniu, aż się rozmrozi.
- Szpinak podgrzewać do odparowania wody, odstawić do ostygnięcia, dokładnie zblendować.
- Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłożyć na spód papier do pieczenia. Zamknąć rant tortownicy, brzegi nasmarować margaryną, przykleić pasek papieru.
- Przygotować ciasto szpinakowe. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać stopniowo olej, wymieszać.
- Dodać mąkę krupczatkę i mąkę luksusową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać robotem na wolnych obrotach.
- Na koniec delikatnie połączyć ze szpinakiem.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy.
- Piekarnik nagrzać wcześniej do temperatury 170-180°C, ciasto piec przez 50 minut.
- Wykonać test drewnianym patyczkiem, nakłuć ciasto aż do spodu. Jeżeli patyk będzie suchy, nie trzeba przedłużać czasu pieczenia.
- Ciasto odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta, a właściwie jego „górkę” ściąć, rozkruszyć.
- Blat ciasta rozciąć na dwie części.
- Przygotować krem śmietanowy. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
- Rozpocząć ubijanie śmietany, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-Fixem.
- Śmietanę ubijać, aż zgęstnieje. Na koniec wlać letnią żelatynę, wymieszać robotem.
- Część kremu można odłożyć do rękawa cukierniczego, do ozdoby tortu.
- Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem ciasta, wyłożyć pozostały krem.
- Na wierzch kremu wyłożyć rozkruszone ciasto, a następnie ozdobić pestkami granatu (oraz kremem).