Czas na tajskie danie – warzywa z pastą tai red curry. Warzywa w kremowej zupie na bazie mleczka kokosowego, której bazą smaku jest pikantna, tajska, czerwona pasta. Ostrość uzupełnia papryczka chili i imbir. Filet z kurczaka dodany na potrawy, można pominąć, tworząc danie jarskie. Danie barwne, syte i bardzo apetyczne, polecam.
SKŁADNIKI – WARZYWA Z PASTĄ THAI RED CURRY
- 1 mały filet z kurczaka
- 1 mały brokuł
- 1/2 małej cukini
- 1 duża marchewka
- 1 mała papryka czerwona
- 2 łyżki pasty THAI RED CURRY
- 1 papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula szalotka
- korzeń imbiru 2×2 cm
- 400 ml mleka kokosowego 12-14%!
- 300 ml bulionu drobiowego (na 1-kostce bulionu drobiowego)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZEPIS NA WARZYWA Z PASTĄ THAI RED CURRY
- Pokroić w paski brokuł, paprykę czerwoną, marchewkę w talarki. Cukinię pokroić w pół-plastry.
- Kostkę bulionową wymieszać z 300 ml gorącej wody.
- Filety pokroić w kostkę, oprószyć solę i pieprzem. Obsmażyć, na rozgrzanym oleju, odłożyć.
- Cebulę pokroić w paski, chili w krążki, czosnek i imbir drobno posiekać.
- Na patelni woka rozgrzać 2-łyżki oleju, wrzucić cebulę, chili, czosnek i imbir.
- Dodać czerwoną pastę curry, oraz niewielką ilość dobrze wymieszanego mleka kokosowego.
- Składniki dobrze wymieszać, dodać resztę mleka kokosowego oraz bulion drobiowy.
- Do wywaru dodać brokuł, paprykę czerwoną, marchewkę. Dusić pod przykryciem przez 10 minut.
- Dodać cukinię, kurczaka, dusić kolejne 10 minut.