Warzywa z pastą thai red curry

Warzywa z pastą thai red curry

60min
4porcje
Trudność

Czas na tajskie danie – warzywa z pastą tai red curry. Warzywa w kremowej zupie na bazie mleczka kokosowego, której bazą smaku jest pikantna, tajska, czerwona pasta. Ostrość uzupełnia papryczka chili i imbir. Filet z kurczaka dodany na potrawy, można pominąć, tworząc danie jarskie. Danie barwne, syte i bardzo apetyczne, polecam.

SKŁADNIKI – WARZYWA Z PASTĄ THAI RED CURRY

  • 1 mały filet z kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • 1/2 małej cukini
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała papryka czerwona
  • 2 łyżki pasty THAI RED CURRY
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • korzeń imbiru 2×2 cm
  • 400 ml mleka kokosowego 12-14%!
  • 300 ml bulionu drobiowego (na 1-kostce bulionu drobiowego)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZEPIS NA WARZYWA Z PASTĄ THAI RED CURRY

  1. Pokroić w paski brokuł, paprykę czerwoną, marchewkę w talarki. Cukinię pokroić w pół-plastry.
  2. Kostkę bulionową wymieszać z 300 ml gorącej wody.
  3. Filety pokroić w kostkę, oprószyć solę i pieprzem. Obsmażyć, na rozgrzanym oleju, odłożyć.
  4. Cebulę pokroić w paski, chili w krążki, czosnek i imbir drobno posiekać.
  5. Na patelni woka rozgrzać 2-łyżki oleju, wrzucić cebulę, chili, czosnek i imbir.
  6. Dodać czerwoną pastę curry, oraz niewielką ilość dobrze wymieszanego mleka kokosowego.
  7. Składniki dobrze wymieszać, dodać resztę mleka kokosowego oraz bulion drobiowy.
  8. Do wywaru dodać brokuł, paprykę czerwoną, marchewkę. Dusić pod przykryciem przez 10 minut.
  9. Dodać cukinię, kurczaka, dusić kolejne 10 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments