Roszponka w sosie koperkowo-ziołowym, jest idealnym dodatkiem do frytek i rozetek ziemniaczanych. Sos o smaku koperkowo-ziołowym łączymy z olejem i mlekiem. W tym zestawieniu, dzięki mocnym aromatom firmowy sos sałatkowy nabiera oryginalnego smaku. Wystarczy doprawić go gałką muszkatołową i pieprzem. Roszponka w sosie koperkowo-ziołowym sprawia, że kubki smakowe szaleją, a danie nabiera drugiego wymiaru 🙂
SKŁADNIKI – ROSZPONKA W SOSIE KOPERKOWO-ZIOŁOWYM
- 250 g świeżej roszponki
- 2 opakowania sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego KNORR
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka UHT 3,2%
- 4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 szczypty soli
- pieprz do smaku
PRZEPIS NA ROSZPONKE W SOSIE KOPERKOWO-ZIOŁOWYM
- Do mleka dodać sól, cukier, gałkę muszkatołową, wymieszać.
- Dodać olej, wsypać sos koperkowo-ziołowy, wymieszać, doprawić pieprzem.
- Sos odstawić na 15 minut.
- Roszponkę opłukać, odcedzić na durszlaku.
- Sałatę wymieszać z sosem przed podaniem.