Zanim przyjdą święta postanowiłam zrobić kapuśniaczki z kapustą i pieczarkami. Krucho drożdżowe ciasto z tego przepisu pozostaje świeże przez 3 dni. Proporcje składników dobrałam tak, że ciasto jest pulchne, delikatne, po prostu idealne! Kapustę z pieczarkami doprawiłam tak, żeby smak był wyrazisty. Kapuśniaczki nadają się nie tylko na święta, sprawdzają się również na spotkaniach towarzyskich. Podaję do nich barszcz czerwony lub sos czosnkowy. Dodatkowym plusem jest to, że można przygotować je dzień wcześniej. Przepis na około 45 sztuk.
SKŁADNIKI – KAPUŚNIAKI
CIASTO
- 1/2 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 spore łyżki śmietany kwaśnej
- 1/3 kostki drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 roztrzepane jajko do smarowania
FARSZ
- 60 dkg kapusty kiszonej
- 80 dkg pieczarek
- 1-2 cebule
- 2 kostki rosołowe (wołowe lub grzybowe)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu
- olej do smażenia
- sól, pieprz, magi
PRZEPIS NA KAPUŚNIAKI
PRZEPIS NA KAPUŚNIAKI
PRZYGOTOWANIE FARSZU
- Kapustę trzykrotnie płuczemy i odciskamy. Zalewamy wodą i gotujemy przez 20-30 minut dodając kostki rosołowe.
- Po ostudzeniu i odciśnięciu kapustę bardzo drobno siekamy.
- Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, smażymy na małej ilości oleju.
- Do kapusty dodajemy pieczarki, wyciśnięty czosnek, ocet, cukier, doprawiamy solą, pieprzem i magi.
PRZYGOTOWANIE CIASTA
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i 2-łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże, pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
- Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 45 minut.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na grubość około 5 mm.
- Wycinać kwadraty 8/8 cm a na środek rozłożyć farsz.
- Roztrzepać jedno jajko, którego używamy do zlepienia brzegów złożonych w trójkąt kwadratów z ciasta.
- Kapuśniaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym wcześniej jajkiem.
- Piec przez 30 minut w temp do 170°C.