Upieczone kokosanki na na desce

Kokosanki – szybkie ciasteczka kokosowe

60min
20porcji
Łatwy

Kokosanki to prosty i szybki przepis na pyszne ciasteczka z wiórkami kokosowymi. Idealnie sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Dzięki połączeniu piany z białek, żółtek, delikatnej mąki tortowej i aromatycznego olejku migdałowego (lub pomarańczowego), ciasteczka są lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

SKŁADNIKI – KOKOSANKI

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1\2 szklanki cukru drobnego
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • olejek migdałowy (lub pomarańczowy)

PRZEPIS NA KOKOSANKI – CIASTECZKA KOKOSOWE

  1. Białka jaj roztrzepać z solą. Ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru.
  2. Wymieszać robotem z żółtkami, następnie z mąką.
  3. Delikatnie wymieszać z olejem i olejkiem migdałowym (lub pomarańczowym)
  4. Na koniec dodawać stopniowo wiórki kokosowe, wymieszać.
  5. Blachę wyłożyć podwójnie papierem do pieczenia.
  6. Dłonie natłuścić odrobiną oleju, uformować kulki kokosowe wielkości orzecha włoskiego, wyłożyć na blaszkę.
  7. Piec w temperaturze 170°C, przez 20 minut.
Podziel się
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze