Kokosanki to prosty i szybki przepis na pyszne ciasteczka z wiórkami kokosowymi. Idealnie sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Dzięki połączeniu piany z białek, żółtek, delikatnej mąki tortowej i aromatycznego olejku migdałowego (lub pomarańczowego), ciasteczka są lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
SKŁADNIKI – KOKOSANKI
- 300 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1\2 szklanki cukru drobnego
- 3 łyżki mąki tortowej
- 4 łyżki oleju
- olejek migdałowy (lub pomarańczowy)
PRZEPIS NA KOKOSANKI – CIASTECZKA KOKOSOWE
- Białka jaj roztrzepać z solą. Ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru.
- Wymieszać robotem z żółtkami, następnie z mąką.
- Delikatnie wymieszać z olejem i olejkiem migdałowym (lub pomarańczowym)
- Na koniec dodawać stopniowo wiórki kokosowe, wymieszać.
- Blachę wyłożyć podwójnie papierem do pieczenia.
- Dłonie natłuścić odrobiną oleju, uformować kulki kokosowe wielkości orzecha włoskiego, wyłożyć na blaszkę.
- Piec w temperaturze 170°C, przez 20 minut.

