Szukacie pomysłu na kinder-party, mam dla Was przepis na tort HALLOWEEN. Moją zabawę zaczęłam od przygotowania figurek z masy cukrowej: dynie, kapelusze, duszki …
W artykule zamieściłam wzór na wykrój zamku czarownic. Zamek wycięłam z arkuszu plastikowej czarnej teczki, okienka z samoprzylepnych wycinanek (w żółtym kolorze). Do tortu wykorzystałam przepis na kakaowe ciasto murzynek, które przełożyłam pysznym kremem na bazie bitej śmietany i białej czekolady. Tort pokryłam polewą lustrzaną – mirror glaze.
SKŁADNIKI – TORT NA HALLOWEEN
CIASTO MURZYNEK
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 kostki margaryny
- 4 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki luksusowej lub tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka lub wody
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
- 1 litr śmietany 36 %
- 200 g białej czekolady
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
GALARETKA
- 1 owocowa galaretka czerwona
- 1,5 szklanki gorącej wody
DODATKOWO
- zamek czarownic – wzornik w załączeniu
- figurki z masy cukrowej
- polewa lustrzana + barwnik spożywczy fioletowy i czarny
PRZEPIS NA TORT HALLOWEEN
PIERWSZEGO DNIA
- Śmietanę zagotować na wolnym ogniu, wyłączyć palnik. Dodać kostki czekolady, po 3-minutach wymieszać, ostudzić. Wierzch przykryć folią spożywczą, odstawić na noc do lodówki.
- Przygotować ciasto murzynek. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wysmarować margaryną, oprószyć mąką.
- Do garnka wlać 1/3 szklanki mleka lub wody. Dodać kakao, 1/2 szklanki cukru, margarynę, – roztopić na wolnym ogniu. Odstawić do ostudzenia.
- Białka ubić z 1 szklanką cukru.
- Do białka dodawać powoli żółtka, wymieszać na wolnych obrotach.
- Do misy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Do mąki dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec połączyć z masą kakaową.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
- Odstawić do ostygnięcia.
- Galaretkę wymieszać z gorącą wodą, wylać do pojemnika na wysokość około 1,5 cm, tak żeby po zastygnięciu pociąć ją w kostkę.
DRUGIEGO DNIA
- Przygotować krem z białą czekoladą. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
- Rozpocząć ubijanie schłodzonej śmietany z czekoladą, dodać śmietan-fixy, ubijać na wysokich obrotach, aż krem będzie gęsty.
- Letnią żelatynę powoli wlewać do kremu stale mieszając mikserem.
- Ciasto podzielić na trzy części (najpierw ścinamy górę).
- Spód torta posmarować warstwą kremu.
- Ułożyć kostki galaretki przykryć warstwą kremu, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wyłożyć warstwę kremu.
- Z trzeciego – wierzchniego blatu ciasta wyciąć okręg o średnicy 14 cm. Powstałą z blatu ciasta obręcz wyłożyć na warstwę kremu. W środek ułożyć resztę kostek z galaretek, przykryć kremem.
- Na wierzch ułożyć pozostały okręg z ciasta.
- Wierzch i boki przykryć i wyrównać resztą kremu, odstawić na noc do lodówki.
TRZECIEGO DNIA
- Przygotować polewę lustrzaną : około 2/3 polewy połączyć z fioletowym barwnikiem a 1/3 z czarnym, polać zmrożonego torta.
- Tort ozdobić zamkiem i figurkami halloween.