Tort na Halloween

Tort na Halloween

180min
12porcji
Trudny

Szukacie pomysłu na kinder-party, mam dla Was przepis na tort HALLOWEEN. Moją zabawę zaczęłam od przygotowania figurek z masy cukrowej: dynie, kapelusze, duszki …
W artykule zamieściłam wzór na wykrój zamku czarownic. Zamek wycięłam z arkuszu plastikowej czarnej teczki, okienka z samoprzylepnych wycinanek (w żółtym kolorze). Do tortu wykorzystałam przepis na kakaowe ciasto murzynek, które przełożyłam pysznym kremem na bazie bitej śmietany i białej czekolady. Tort pokryłam polewą lustrzaną – mirror glaze.

SKŁADNIKI – TORT NA HALLOWEEN

CIASTO MURZYNEK

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki luksusowej lub tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka lub wody

KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

  • 1 litr śmietany 36 %
  • 200 g białej czekolady
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

GALARETKA

  • 1 owocowa galaretka czerwona
  • 1,5 szklanki gorącej wody

DODATKOWO

  • zamek czarownic – wzornik w załączeniu
  • figurki z masy cukrowej
  • polewa lustrzana + barwnik spożywczy fioletowy i czarny

PRZEPIS NA TORT HALLOWEEN

PIERWSZEGO DNIA

  1. Śmietanę zagotować na wolnym ogniu, wyłączyć palnik. Dodać kostki czekolady, po 3-minutach wymieszać, ostudzić. Wierzch przykryć folią spożywczą, odstawić na noc do lodówki.
  2. Przygotować ciasto murzynek. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wysmarować margaryną, oprószyć mąką.
  3. Do garnka wlać 1/3 szklanki mleka lub wody. Dodać kakao, 1/2 szklanki cukru, margarynę, – roztopić na wolnym ogniu. Odstawić do ostudzenia.
  4. Białka ubić z 1 szklanką cukru.
  5. Do białka dodawać powoli żółtka, wymieszać na wolnych obrotach.
  6. Do misy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  7. Do mąki dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec połączyć z masą kakaową.
  8. Ciasto wyłożyć do tortownicy.
  9. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
  10. Odstawić do ostygnięcia.
  11. Galaretkę wymieszać z gorącą wodą, wylać do pojemnika na wysokość około 1,5 cm, tak żeby po zastygnięciu pociąć ją w kostkę.

DRUGIEGO DNIA

  1. Przygotować krem z białą czekoladą. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
  2. Rozpocząć ubijanie schłodzonej śmietany z czekoladą, dodać śmietan-fixy, ubijać na wysokich obrotach, aż krem będzie gęsty.
  3. Letnią żelatynę powoli wlewać do kremu stale mieszając mikserem.
  4. Ciasto podzielić na trzy części (najpierw ścinamy górę).
  5. Spód torta posmarować warstwą kremu.
  6. Ułożyć kostki galaretki przykryć warstwą kremu, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wyłożyć warstwę kremu.
  7. Z trzeciego – wierzchniego blatu ciasta wyciąć okręg o średnicy 14 cm. Powstałą z blatu ciasta obręcz wyłożyć na warstwę kremu. W środek ułożyć resztę kostek z galaretek, przykryć kremem.
  8. Na wierzch ułożyć pozostały okręg z ciasta.
  9. Wierzch i boki przykryć i wyrównać resztą kremu, odstawić na noc do lodówki.

TRZECIEGO DNIA

  1. Przygotować polewę lustrzaną : około 2/3 polewy połączyć z fioletowym barwnikiem a 1/3 z czarnym, polać zmrożonego torta.
  2. Tort ozdobić zamkiem i figurkami halloween.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments