Nareszcie weekend. Od pewnego czasu chodzi za mną sałatka makaronowa z kaparami i fetą. Kapary mają cierpko-kwaśny smak, który nadaje wyrazistości nie tylko daniom z makaronem. W moim ulubionym przepisie główne składniki na sałatkę, idealnie komponują się z: pomidorami, oliwkami, świeżymi listkami bazylii i czosnkiem. W zasadzie nic dodać, nic ująć! Sałatka pyszna, lekka i łatwa w przygotowaniu.
SKŁADNIKI – SAŁATKA MAKARONOWA Z KAPARAMI I FETĄ
- 250 g makaronu kolorowego penne
- 2-3 łyżki kaparów marynowanych
- 180 g sera FETA
- 100 g oliwek zielonych
- 2 pomidory
- 2 łyżki oleju
- świeże listki bazylii
- 2 ząbki czosnku
PRZEPIS NA SAŁATKĘ MAKARONOWĄ Z KAPARAMI I FETĄ
- Makaron ugotować, odcedzić.
- Oliwki przekroić w pół.
- Pomidory i fetę pokroić w kostkę.
- Do przygotowanych składników dodać kapary i listki bazylii.
- Całość wymieszać z olejem i wyciśniętym czosnkiem.
Zrobiłem. Wyśmienita. Zamiast czosnku dodałem oliwę czosnkową ale chyba nie zaburzyłem struktury.
Oliwa z oliwek z czosnkiem – jak najbardziej ! Cieszę się, że sałatka smakowała 🙂