Kotlety schabowe faszerowane pieczarkami i chrzanem, często goszczą na naszym stole. Chrzan nadaje wyjątkowego smaku. Do farszu dodaję jeszcze natkę pietruszki i doprawiam solą i pieprzem. Kotlety obsmażam najpierw na patelni, następnie dopiekam w piekarniku.
SKŁADNIKI – KOTLETY SCHABOWE Z PIECZARKAMI I CHRZANEM
- 8 plastrów schabu bez kości
- 4 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta
- olej do smażenia
- 1 jajko (+1 łyżka wody)
- (200 ml maślanki lub kefiru)
FARSZ
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 łyżeczki chrzanu tartego
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZEPIS NA KOTLETY SCHABOWE Z PIECZARKAMI I CHRZANEM
- Przygotować farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć osobno na oleju.
- Natkę pietruszki posiekać, wymieszać z pieczarkami i cebulą. Dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem.
- Schab odcisnąć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Rozbić tłuczkiem.
- Żeby mięso było delikatniejsze, można namoczyć je w maślance lub kefirze przez około 3 godziny. Kotlety odcisnąć z maślanki.
- Jedną stronę kotletów, posypać delikatnie solą i pieprzem, posmarować cienko musztardą.
- Kotlety złożyć na pół, wypełnić farszem, boki spiąć wykałaczkami.
- Jajko roztrzepać z 1- łyżką wody.
- Rozgrzać olej na patelni.
- Tuż przed smażeniem, każdy kotlet namoczyć najpierw w jajku, następnie obtoczyć dokładnie w bułce tartej.
- Smażyć po około 4-5 minut z obu stron.
- Kotlety dopiekać w piekarniku w temperaturze 180°C, przez 30 minut.