Kotlety schabowe z pieczarkami i chrzanem

Kotlety schabowe z pieczarkami i chrzanem

90min
8porcji
Łatwy

Kotlety schabowe faszerowane pieczarkami i chrzanem, często goszczą na naszym stole. Chrzan nadaje wyjątkowego smaku. Do farszu dodaję jeszcze natkę pietruszki i doprawiam solą i pieprzem. Kotlety obsmażam najpierw na patelni, następnie dopiekam w piekarniku.

SKŁADNIKI – KOTLETY SCHABOWE Z PIECZARKAMI I CHRZANEM

  • 8 plastrów schabu bez kości
  • 4 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 1 jajko (+1 łyżka wody)
  • (200 ml maślanki lub kefiru)

FARSZ

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki chrzanu tartego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZEPIS NA KOTLETY SCHABOWE Z PIECZARKAMI I CHRZANEM

  1. Przygotować farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć osobno na oleju.
  2. Natkę pietruszki posiekać, wymieszać z pieczarkami i cebulą. Dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem.
  3. Schab odcisnąć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Rozbić tłuczkiem.
  4. Żeby mięso było delikatniejsze, można namoczyć je w maślance lub kefirze przez około 3 godziny. Kotlety odcisnąć z maślanki.
  5. Jedną stronę kotletów, posypać delikatnie solą i pieprzem, posmarować cienko musztardą.
  6. Kotlety złożyć na pół, wypełnić farszem, boki spiąć wykałaczkami.
Kotlety schabowe z pieczarkami i chrzanem
  1. Jajko roztrzepać z 1- łyżką wody.
  2. Rozgrzać olej na patelni.
  3. Tuż przed smażeniem, każdy kotlet namoczyć najpierw w jajku, następnie obtoczyć dokładnie w bułce tartej.
  4. Smażyć po około 4-5 minut z obu stron.
  5. Kotlety dopiekać w piekarniku w temperaturze 180°C, przez 30 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments