W dalszej podróży po kuchni azjatyckiej zachęcam do sushi. Dziś przedstawię trzy podstawowe wersje : futo maki, hoso maki i california maki. Do przygotowania potrzebne będą: mata bambusowa, listki Nori i ryż do sushi. Zamiast surowej ryby używam łososia wędzonego na zimno lub paluszki surimi. Oprócz ryby do środka wkładam sałatę rzymską, paprykę czerwoną, ogórka lub awokado. Sushi podajemy z sosem sojowym, odrobiną pasty wasabi i marynowanym młodym imbirem.
SKŁADNIKI – SUSHI
- mata bambusowa
- około 5 listków Nori
- 500g ryżu do sushi
- 100g łososia wędzonego na zimno (lub 250 g paluszków surimi)
- sos sojowy naturalny
- pasta wasabi
- sezam czarny
- ogórek szklarniowy (lub awokado)
- papryka czerwona
- sałata rzymska
- 190g młodego imbiru marynowanego
SOS DO RYŻU
- 1/2 szklanki octu ryżowego
- 6 łyżeczek cukru
- szczypta soli
PRZEPIS NA SUSHI
- Ryż zalać zimną wodą odstawić na 30 minut. Wypłukać delikatnie mieszając ryż dłonią, następnie odcedzić. Czynność powtórzyć 3-5 razy, aż woda będzie przeźroczysta.
- Odcedzony ryż zalać 2,5 szklankami zimnej wody, przypilnować moment zagotowania. Gotować pod pokrywką tylko przez 10 minut.
- Ryż odstawić na 15 minut, następnie ściągnąć pokrywkę, żeby odparował.
- Przygotować sos do sushi. Wymieszać dokładnie składniki tak, żeby cukier całkowicie się rozpuścił (ocet ryżowy nie powinien być zimny).
- Ciepły ryż partiami skrapiać sosem octowym. Delikatnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
- Sałatę pokroić wzdłuż na paski, usunąć twardy środek liści.
- Ogórka obrać, pokroić wzdłuż na paseczki, usunąć środek z pestkami.
- Z papryki usunąć nasiona, pokroić w paseczki.
- Czarny sezam wysypać na płaski (podłużny) talerz.
- Matę do sushi owinąć folią spożywczą.
- Przygotować miseczkę z wodą do zwilżania dłoni przed nakładaniem ryży.
- 2-3 listki Nori rozciąć wzdłuż na pół (na hoso maki i california maki).
- Listek Nori ułożyć szorstką stroną do góry. Dolną krawędź listka przed zawijaniem dosunąć do dolnej krawędzi maty.
- Gotowe maki kroić w krążki o szerokości około 1,5 cm.
- Podawać z sosem sojowym, odrobiną wasabi i marynowanym imbirem.
FUTO MAKI
- Na szorstką stronę (całego) listka Nori ułożyć cienko ryż. Pozostawić wolną górną krawędź listka – około 1,5 cm.
- Na ryż ułożyć 3-4 dowolne składniki .
- Zawijać delikatnie, lekko dociskać i formować za pomocą maty rulon.
- Pod koniec wolny pasek listka zwilżyć wodą, zwinąć do końca.
HOSO MAKI
- Na szorstką stronę połówki listka Nori ułożyć cienko ryż. Pozostawić wolną górną krawędź listka – około 1,5 cm.
- Na ryż ułożyć pasek łososia, lub inny dowolny jeden składnik.
- Zawijać delikatnie, lekko dociskać i formować za pomocą maty rulon.
- Pod koniec wolny pasek listka zwilżyć wodą, zwinąć do końca.
CALIFORNIA MAKI
- Na szorstką stronę połówki listka Nori ułożyć cienko ryż (na całej powierzchni).
- Następnie odwrócić, warstwą ryżu na spód.
- Na listek nałożyć wąski pasek ryżu, ułożyć 2-3 dowolne składniki.
- Zawijać delikatnie, lekko dociskać i formować za pomocą maty rulon.
- Rulon sushi obtoczyć w czarnym sezamie.