Sushi - futo maki, hoso maki, california maki

Sushi – futo maki, hoso maki, california maki

120min
8porcji
Średni

W dalszej podróży po kuchni azjatyckiej zachęcam do sushi. Dziś przedstawię trzy podstawowe wersje : futo maki, hoso maki i california maki. Do przygotowania potrzebne będą: mata bambusowa, listki Nori i ryż do sushi. Zamiast surowej ryby używam łososia wędzonego na zimno lub paluszki surimi. Oprócz ryby do środka wkładam sałatę rzymską, paprykę czerwoną, ogórka lub awokado. Sushi podajemy z sosem sojowym, odrobiną pasty wasabi i marynowanym młodym imbirem.

SKŁADNIKI – SUSHI

  • mata bambusowa
  • około 5 listków Nori
  • 500g ryżu do sushi
  • 100g łososia wędzonego na zimno (lub 250 g paluszków surimi)
  • sos sojowy naturalny
  • pasta wasabi
  • sezam czarny
  • ogórek szklarniowy (lub awokado)
  • papryka czerwona
  • sałata rzymska
  • 190g młodego imbiru marynowanego

SOS DO RYŻU

  • 1/2 szklanki octu ryżowego
  • 6 łyżeczek cukru
  • szczypta soli

PRZEPIS NA SUSHI

  1. Ryż zalać zimną wodą odstawić na 30 minut. Wypłukać delikatnie mieszając ryż dłonią, następnie odcedzić. Czynność powtórzyć 3-5 razy, aż woda będzie przeźroczysta.
  2. Odcedzony ryż zalać 2,5 szklankami zimnej wody, przypilnować moment zagotowania. Gotować pod pokrywką tylko przez 10 minut.
  3. Ryż odstawić na 15 minut, następnie ściągnąć pokrywkę, żeby odparował.
  4. Przygotować sos do sushi. Wymieszać dokładnie składniki tak, żeby cukier całkowicie się rozpuścił (ocet ryżowy nie powinien być zimny).
  5. Ciepły ryż partiami skrapiać sosem octowym. Delikatnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
  6. Sałatę pokroić wzdłuż na paski, usunąć twardy środek liści.
  7. Ogórka obrać, pokroić wzdłuż na paseczki, usunąć środek z pestkami.
  8. Z papryki usunąć nasiona, pokroić w paseczki.
  9. Czarny sezam wysypać na płaski (podłużny) talerz.
  10. Matę do sushi owinąć folią spożywczą.
  11. Przygotować miseczkę z wodą do zwilżania dłoni przed nakładaniem ryży.
  12. 2-3 listki Nori rozciąć wzdłuż na pół (na hoso maki i california maki).
  13. Listek Nori ułożyć szorstką stroną do góry. Dolną krawędź listka przed zawijaniem dosunąć do dolnej krawędzi maty.
  14. Gotowe maki kroić w krążki o szerokości około 1,5 cm.
  15. Podawać z sosem sojowym, odrobiną wasabi i marynowanym imbirem.

FUTO MAKI

  1. Na szorstką stronę (całego) listka Nori ułożyć cienko ryż. Pozostawić wolną górną krawędź listka – około 1,5 cm.
  2. Na ryż ułożyć 3-4 dowolne składniki .
Sushi - układanie - futo maki
  1. Zawijać delikatnie, lekko dociskać i formować za pomocą maty rulon.
  2. Pod koniec wolny pasek listka zwilżyć wodą, zwinąć do końca.
Sushi - futo maki

HOSO MAKI

  1. Na szorstką stronę połówki listka Nori ułożyć cienko ryż. Pozostawić wolną górną krawędź listka – około 1,5 cm.
  2. Na ryż ułożyć pasek łososia, lub inny dowolny jeden składnik.
Sushi - układanie - hoso maki
  1. Zawijać delikatnie, lekko dociskać i formować za pomocą maty rulon.
  2. Pod koniec wolny pasek listka zwilżyć wodą, zwinąć do końca.
Sushi - hoso maki

CALIFORNIA MAKI

  1. Na szorstką stronę połówki listka Nori ułożyć cienko ryż (na całej powierzchni).
Sushi - ryż
  1. Następnie odwrócić, warstwą ryżu na spód.
  2. Na listek nałożyć wąski pasek ryżu, ułożyć 2-3 dowolne składniki.
Sushi - california maki
  1. Zawijać delikatnie, lekko dociskać i formować za pomocą maty rulon.
  2. Rulon sushi obtoczyć w czarnym sezamie.
Sushi - california maki
Sushi
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments