Dziś idealny przepis na kolację we dwoje – krewetki z suszonymi pomidorami i szpinakiem. Danie lekko pikantne z chili i czosnkiem, podawane z makaronem spaghetti. Jeszcze tylko romantyczny nastrój i wytrawne białe wino, dla podkreślenia smaku.
SKŁADNIKI – KREWETKI Z SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
- 220 g obranych krewetek białych
- 150 g makaronu spaghetti
- 70 g świeżego szpinaku baby
- 150 g suszonych pomidorów w oleju
- 1 mała papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
- 1/8 kostki masła
- olej do smażenia
- natka pietruszki
PRZEPIS NA KREWETKI Z SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
- Przygotować, oczyścić krewetki.
- Makaron wrzucić do wrzątki, gotować przez około 9 minut.
- Pokroić drobno czosnek i chili, odłożyć.
- Suszone pomidory pokroić w paseczki.
- Na woka rozgrzać olej, dodać czosnek, chili, podsmażyć krótko.
- Wyłożyć krewetki, smażyć z obu stron po 3 minuty.
- Dodać masło, roztopić.
- Wrzucić pomidory, szpinak, wymieszać.
- Całość zalać winem, dusić, aż odparuje nadmiar wody.
- Dodać makaron, wszystko razem wymieszać z natką pietruszki.