Krewetki z szpinakiem i suszonymi pomidorami

Krewetki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

60min
2porcje
Łatwy

Dziś idealny przepis na kolację we dwoje – krewetki z suszonymi pomidorami i szpinakiem. Danie lekko pikantne z chili i czosnkiem, podawane z makaronem spaghetti. Jeszcze tylko romantyczny nastrój i wytrawne białe wino, dla podkreślenia smaku.

SKŁADNIKI – KREWETKI Z SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

  • 220 g obranych krewetek białych
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 70 g świeżego szpinaku baby
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 mała papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1/8 kostki masła
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

PRZEPIS NA KREWETKI Z SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

  1. Przygotować, oczyścić krewetki.
  2. Makaron wrzucić do wrzątki, gotować przez około 9 minut.
  3. Pokroić drobno czosnek i chili, odłożyć.
  4. Suszone pomidory pokroić w paseczki.
  5. Na woka rozgrzać olej, dodać czosnek, chili, podsmażyć krótko.
  6. Wyłożyć krewetki, smażyć z obu stron po 3 minuty.
  7. Dodać masło, roztopić.
  8. Wrzucić pomidory, szpinak, wymieszać.
  9. Całość zalać winem, dusić, aż odparuje nadmiar wody.
  10. Dodać makaron, wszystko razem wymieszać z natką pietruszki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments