Guacamole to rodzaj salsy. To meksykańska pasta z awokado wymieszana z cebulą, papryczką chili, czosnkiem, sokiem z limonki, doprawiona solą i kminem rzymskim. Guacamole to idealny dodatek do nachos z tortilli, jak również do świeżego pieczywa.
SKŁADNIKI – GUACAMOLE – SALASA Z AWOKADO
- 3 dojrzałe awokado
- sok z 1/2 limonki
- 1 mała papryczka chili
- 1 mała cebula czerwona (lub szalotka)
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (kumin)
- 1 łyżeczka cukru
- sól (pieprz do smaku)
PRZEPIS NA GUACAMOLE – SALSA Z AWOKADO
- Cebulą pokroić w drobną kostkę, odcisnąć lekko z cukrem, solą.
- Dodać przeciśnięty czosnek oraz pokrojoną drobno papryczkę chili.
- Awokado przekroić wzdłuż, usunąć pestkę, obrać, dodać do pozostałych składników.
- Dodać sok z limonki, rozgnieść awokado widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
- Wymieszać, doprawić kminem, solą (i pieprzem).