Jeśli szukacie przepisu na wyjątkowe ciasto, polecam ciasto cytrynowe nazywane również cytrynowiec. Cytrynowiec to orzeźwiające połączenie puszystego biszkoptu i delikatnej masy cytrynowej. Słodyczy ciasta dodaje polewa lukrowa, posypana wiórkami kokosowymi.
SKŁADNIKI – CIASTO CYTRYNOWE – CYTRYNOWIEC
BISZKOPT
- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 6 łyżek oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
MASA CYTRYNOWA
- 1,5 cytryny
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki wody
- 1 spora łyżka masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
LUKIER
- 1/2 cytryny
- 2 szklanki cukru pudru
DODATKOWO
- 50 g wiórek kokosowych
PRZEPIS NA CIASTO CYTRYNOWE – CYTRYNOWIEC
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU
- Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę.
- Do piany dodawać po jednym żółtku, delikatnie mieszając.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie z pianą.
- Pod koniec dodać olej i ocet, powoli wymieszać.
- Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto piec w temperaturze 180°C przez 40 minut, odstawić do ostygnięcia.
- Biszkopt rozciąć na pół.
PRZYGOTOWANIE MASY CUKROWEJ
- Cytryny sparzyć.
- Z jednej cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok z 1,5 cytryny.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę.
- Zagotować 1-szklankę wody z masłem.
- Mąką ziemniaczaną wymieszać z 1-szklanką zimnej wody. Wlać do gotującej wody, mieszać, aż zgęstnieje.
- Do wody dodać startą skórkę i sok z cytryn, oraz ubite jajka, zagotować.
- Gorącą masę przełożyć na blat biszkoptu, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta.
PRZYGOTOWANIE LUKRU
- Wycisnąć sok z połówki cytryny, ucierać z cukrem pudrem.
- Lukrem polać wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi (zanim lukier zastygnie).