Ciasto cytrynowe - cytrynowiec

Ciasto cytrynowe – cytrynowiec

120min
20porcji
Średni

Jeśli szukacie przepisu na wyjątkowe ciasto, polecam ciasto cytrynowe nazywane również cytrynowiec. Cytrynowiec to orzeźwiające połączenie puszystego biszkoptu i delikatnej masy cytrynowej. Słodyczy ciasta dodaje polewa lukrowa, posypana wiórkami kokosowymi.

SKŁADNIKI – CIASTO CYTRYNOWE – CYTRYNOWIEC

BISZKOPT

  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

MASA CYTRYNOWA

  • 1,5 cytryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 spora łyżka masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

LUKIER

  • 1/2 cytryny
  • 2 szklanki cukru pudru

DODATKOWO

  • 50 g wiórek kokosowych

PRZEPIS NA CIASTO CYTRYNOWE – CYTRYNOWIEC

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU

  1. Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę.
  2. Do piany dodawać po jednym żółtku, delikatnie mieszając.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie z pianą.
  4. Pod koniec dodać olej i ocet, powoli wymieszać.
  5. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez 40 minut, odstawić do ostygnięcia.
  7. Biszkopt rozciąć na pół.

PRZYGOTOWANIE MASY CUKROWEJ

  1. Cytryny sparzyć.
  2. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok z 1,5 cytryny.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę.
  4. Zagotować 1-szklankę wody z masłem.
  5. Mąką ziemniaczaną wymieszać z 1-szklanką zimnej wody. Wlać do gotującej wody, mieszać, aż zgęstnieje.
  6. Do wody dodać startą skórkę i sok z cytryn, oraz ubite jajka, zagotować.
  7. Gorącą masę przełożyć na blat biszkoptu, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta.

PRZYGOTOWANIE LUKRU

  1. Wycisnąć sok z połówki cytryny, ucierać z cukrem pudrem.
  2. Lukrem polać wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi (zanim lukier zastygnie).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments