Dla urozmaicenia dań na imprezę, bądź kolację, polecam sałatkę z twarogiem wędzonym i brokułami. Wędzony twaróg solankowy nadaje wyjątkowy smak. Do sałatki dodajemy jajka, pomidorki koktajlowe i kukurydzę. Wszystkie te smaki łączy sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego.
SKŁADNIKI – SAŁATKA Z TWAROGIEM WĘDZONYM I BROKUŁAMI
- 270 g twarogu solankowego-wędzonego
- 1 duży brokuł
- 400 g kukurydzy konserwowej
- 250 g małych pomidorków koktajlowych
- 6 jaj
SOS CZOSNKOWY
- 400 g jogurtu greckiego (odtłuszczonego)
- 4 łyżki majonezu
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz do smaku
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z TWAROGIEM WĘDZONYM I BROKUŁAMI
- Jajka gotować przez 5 minut, zalać zimną wodą (schodzone jajka obrać).
- Brokuł gotować w małej ilości osolonej wody, pod przykryciem, przez 8-10 minut. Odcedzić, ostudzić.
- Przygotować sos czosnkowy. Jogurt wymieszać z majonezem, odciśniętym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
- Składniki sałatki układać warstwowo w salaterce.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy przepłukać wodą, odcedzić, wyłożyć na spód salaterki.
- Pomidorki przekroić wyłożyć na kukurydzę.
- Połowę twarogu wędzonego rozkruszyć na pomidorki.
- Wyłożyć połowę sosu czosnkowego, na to jajka pokrojone w ćwiartki.
- Następnie różyczki brokułów, resztę twarogu i na wierzch pozostały sos czosnkowy.