Sałatka z twarogiem wędzonym i brokułami

Sałatka z twarogiem wędzonym i brokułami

50min
8porcji
Łatwy

Dla urozmaicenia dań na imprezę, bądź kolację, polecam sałatkę z twarogiem wędzonym i brokułami. Wędzony twaróg solankowy nadaje wyjątkowy smak. Do sałatki dodajemy jajka, pomidorki koktajlowe i kukurydzę. Wszystkie te smaki łączy sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego.

SKŁADNIKI – SAŁATKA Z TWAROGIEM WĘDZONYM I BROKUŁAMI

  • 270 g twarogu solankowego-wędzonego
  • 1 duży brokuł
  • 400 g kukurydzy konserwowej
  • 250 g małych pomidorków koktajlowych
  • 6 jaj

SOS CZOSNKOWY

  • 400 g jogurtu greckiego (odtłuszczonego)
  • 4 łyżki majonezu
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz do smaku

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z TWAROGIEM WĘDZONYM I BROKUŁAMI

  1. Jajka gotować przez 5 minut, zalać zimną wodą (schodzone jajka obrać).
  2. Brokuł gotować w małej ilości osolonej wody, pod przykryciem, przez 8-10 minut. Odcedzić, ostudzić.
  3. Przygotować sos czosnkowy. Jogurt wymieszać z majonezem, odciśniętym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
  4. Składniki sałatki układać warstwowo w salaterce.
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy przepłukać wodą, odcedzić, wyłożyć na spód salaterki.
  6. Pomidorki przekroić wyłożyć na kukurydzę.
  7. Połowę twarogu wędzonego rozkruszyć na pomidorki.
  8. Wyłożyć połowę sosu czosnkowego, na to jajka pokrojone w ćwiartki.
  9. Następnie różyczki brokułów, resztę twarogu i na wierzch pozostały sos czosnkowy.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments