Oponki serowe

Oponki serowe

60min
30porcji
Łatwy

Były pączki teraz czas na łatwiejsze w przygotowaniu oponki serowe. To moja druga propozycja na karnawał a zwłaszcza na tłusty czwartek. Ciasto na sodzie oczyszczonej jest prostsze w przygotowaniu i szybsze, bo nie wymaga „leżakowania”, tak jak ciasto drożdżowe. Oponki serowe to smak mojego dzieciństwa i zapach, który wypełniał cały dom … Nie wiem jak w Waszych domach, ale u nas w pierwszej kolejności znikają jednak „rozkoszne”  kuleczki ze środków oponek ! A więc: -Mamo, Tato do dzieła – dzieci na pewno to docenią!

SKŁADNIKI – OPONKI SEROWE

CIASTO

  • 400 g mielonego twarogu (półtłustego)
  • 3 szklanki mąki luksusowej lub tortowej
  • 1 całe jajko + 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

DODATKOWO

  • 1 litr oleju
  • cukier puder do posypania

PRZEPIS NA OPONKI SEROWE

  1. Jajko i żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Dodać mielony ser, śmietanę, wymieszać.
  3. Do masy serowej dodać mąkę przesianą z sodą oczyszczoną.
  4. Zagnieść ciasto na oponki, rozwałkować na grubość około 5 mm.
  5. Z ciasta wykrawać okręgi o wymiarach 8 cm (można użyć szklanki o średnicy 6,5 cm).
  6. Następnie z okręgów wykroić środki kieliszkiem o średnicy 3,5 cm.
  7. Oponki i kółeczka układamy ostrożnie, pojedynczo na olej rozgrzany do temperatury 175°C.
  8. Smażymy krótko z obu stron, na brązowy kolor.
  9. Wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym.
  10. Oponki i kuleczki posypujemy cukrem pudrem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments