Były pączki teraz czas na łatwiejsze w przygotowaniu oponki serowe. To moja druga propozycja na karnawał a zwłaszcza na tłusty czwartek. Ciasto na sodzie oczyszczonej jest prostsze w przygotowaniu i szybsze, bo nie wymaga „leżakowania”, tak jak ciasto drożdżowe. Oponki serowe to smak mojego dzieciństwa i zapach, który wypełniał cały dom … Nie wiem jak w Waszych domach, ale u nas w pierwszej kolejności znikają jednak „rozkoszne” kuleczki ze środków oponek ! A więc: -Mamo, Tato do dzieła – dzieci na pewno to docenią!
SKŁADNIKI – OPONKI SEROWE
CIASTO
- 400 g mielonego twarogu (półtłustego)
- 3 szklanki mąki luksusowej lub tortowej
- 1 całe jajko + 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
DODATKOWO
- 1 litr oleju
- cukier puder do posypania
PRZEPIS NA OPONKI SEROWE
- Jajko i żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.
- Dodać mielony ser, śmietanę, wymieszać.
- Do masy serowej dodać mąkę przesianą z sodą oczyszczoną.
- Zagnieść ciasto na oponki, rozwałkować na grubość około 5 mm.
- Z ciasta wykrawać okręgi o wymiarach 8 cm (można użyć szklanki o średnicy 6,5 cm).
- Następnie z okręgów wykroić środki kieliszkiem o średnicy 3,5 cm.
- Oponki i kółeczka układamy ostrożnie, pojedynczo na olej rozgrzany do temperatury 175°C.
- Smażymy krótko z obu stron, na brązowy kolor.
- Wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym.
- Oponki i kuleczki posypujemy cukrem pudrem.