Kolacja


Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Zapiekane paprykowe łódki z farszem mięsnym i ryżem to idealna potrawa na obiad lub imprezę. Główne składniki farszu to ryż i mięso mielone z indyka, ale to czosnek, cebula, pomidory i przyprawy nadają aromatu. Uwieńczeniem naszego dania jest roztopiony żółty ser oraz natka pietruszki posypana przed podaniem. Kiedyś nadziewałam farszem […]

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem


Zapiekane bakłażany 2
Zapiekane bakłażany to świetny pomysł na imprezę, obiad czy kolację. W tym przepisie podstawą jest farsz mięsny w nutach smaku greckiej musaki. Dominuje tu aromat cynamonu, liścia laurowego, gałki muszkatołowej i parmezanu. Mięso dusimy w pomidorach a całość polewamy sosem beszamelowym. Niesamowity smak trochę inny niż w kuchni polskiej czy […]

Zapiekane bakłażany z mięsem po grecku


Sałatka krabowa
Uwielbiam sałatkę krabową. To nieprzeciętna sałatka z paluszkami rybnymi SURIMI, zwanymi paluszkami krabowymi oraz cienkimi nitkami makaronu ryżowego i kukurydzą. Nadzwyczajnego smaku nadaje jej świeży koper, ogórek oraz sos czosnkowy. Sałatka krabowa jest delikatna, orzeźwiająca i niezwykle smaczna – polecam zwłaszcza na imprezowy stół! SKŁADNIKI 250 g paluszków krabowych SURIMI […]

Sałatka krabowa



Amerykańskie naleśniki panacakes 1
Od niedawna w Polskiej kuchni goszczą amerykańskie naleśniki panacakes. To pyszne połączenie naszych naleśników z goframi. Bardzo lubiane przez dzieci i nie tylko. Prosty sposób na małe, słodkie „co nieco”. W Ameryce podawane z syropem klonowym, ja wolę jednak o wiele tańsze rozwiązanie tzn. posypane cukrem pudrem, polane sosem deserowym (toffi, […]

Amerykańskie naleśniki panacakes


Naleśniki z serem i owocami
Tak jak większość osób uwielbiam naleśniki z serem i owocami, a właśnie kończy się sezon na truskawki. O tej porze roku do ozdoby i smaku jednocześnie naleśniki podaję z truskawkami i borówkami amerykańskimi. Dla aromatu do sera dodaję olejek pomarańczowy. Dodatkowo wierzch zdobię polewą czekoladową, całość to raj dla oczu […]

Naleśniki z serem i owocami


Brzuszki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Jeżeli macie imprezę lub chcecie po prostu podać na stół coś prostego ale szałowego, to polecam brzuszki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Przepis wystarcza na około 16 sztuk. Brzuszki bądź poduszki (jak kto woli) z farszem z pieczarek, papryki i fileta z kurczaka mają naprawdę wzięcie. Do pary z naszą […]

Brzuszki z ciasta francuskiego z pieczarkami



Młoda kapusta zasmażana
Młoda kapusta zasmażana króluje na polskich stołach. Jeśli dotąd nie mieliście okazji sami jej zrobić to skorzystajcie z mojego przepisu. Danie to jest proste do wykonania – polecam wersję z kiełbasą. Nie zapomnijcie o dużym pęczku koperku, który głównie podkreśla smak tej potrawy! Warto wykorzystać ten w zasadzie krótki okres, […]

Młoda kapusta zasmażana


Pałki z kurczaka po diabelsku
Diabelnie smacznie! Dla wszystkich miłośników pikantnych mięsnych potraw – pałki z kurczaka po diabelsku to idealna propozycja. Przygotowanie mięsa jest łatwe i nie powinno przerazić nawet początkujących kucharzy amatorów – bardzo krótka lista czynności do wykonania 🙂 ! Połączone składniki marynaty: keczup, miód, musztarda, czosnek, sos sojowy, papryka słodka i […]

Pałki z kurczaka po diabelsku


Zupa krem z dyni z grzankami
Od tygodnia chodziła za mną zupa z dyni. Pierwsza myśl to oczywiście : „Przecież to nie sezon !” Ale … po co są mrożonki – właśnie po, to by spełniać swoje zachcianki. Dodatkową zaletą tej mrożonki jest to, że nie trzeba męczyć się z pieczeniem, krojeniem całej dyni aby wydobyć […]

Zupa krem z dyni z grzankami



Przepis na Nuggetsy z dipem różowym
Przedstawię Wam przepis na super smaczne nuggetsy  z dipem różowym pieczone w piekarniku – bez tłuszczu. Przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu, jak to jest w przypadku etapowego smażenia porcji nuggets na oleju. Dip różowy wyjątkowo podkreśli smak tej ciepłej przekąski. Co najważniejsze – smakuje dzieciom i dorosłym bez wyjątku […]

Nuggetsy z dipem różowym


Galaretka drobiowa
Galaretka drobiowa to zimny niezastąpiony bufet imprezowy. Polecam ! Proporcje składników wyważone na 6 foremek o pojemności 180 ml. Aminokwasy zawarte w żelatynie, wspomagają naprawę tkanki łącznej. Jest również bogata w kolagen, który wzmacnia chrząstkę, chroniąc nasze stawy. Galaretki z mięsem drobiowym dla podkreślenia również smaku, ozdabiamy plastrami z jajka […]

Galaretka drobiowa