Kolacja


Kapuśniaki
Zanim przyjdą święta postanowiłam zrobić kapuśniaczki z kapustą i pieczarkami. Krucho drożdżowe ciasto z tego przepisu pozostaje świeże przez 3 dni. Proporcje składników dobrałam tak, że ciasto jest pulchne, delikatne, po prostu idealne! Kapustę z pieczarkami doprawiłam tak, żeby smak był wyrazisty. Kapuśniaczki nadają się nie tylko na święta, sprawdzają […]

Kapuśniaki


Sałatka z serem feta i szynką szwarcwaldzką
Dziś polecam sałatkę z serem greckim FETA i szynką szwarcwaldzką. Prosta ale efektowna sałatka na imprezę lub kolację we dwoje. Paski sera zawijamy w plasterki szynki, kroimy w poprzek, układamy na roszponce, polewamy olejem z zalewy i posypujemy prażonym słonecznikiem. Wyszukana, wyjątkowo smaczna, kilku składnikowa sałatka! SKŁADNIKI 200 g FETY […]

Sałatka z serem feta i szynką szwarcwaldzką


Pizza z kurkami
Od pewnego czasu chodziły za mną kurki  🙂 ! Miałam jednym słowem smaka na grzybki a właściwie pieprzniki jadalne, bo taka jest nazwa właściwa. Chciałam połączyć je koniecznie z ciastem i stanęło na pizzy z kurkami. Mają one wyjątkowy korzenny, lekko pieprzny smak, który świetnie podkreślił ser pleśniowy BRIE. Oczywiście […]

Pizza z kurkami



Cukinia zapiekana z mięsem
Cukinia zapiekana z mięsem i serem to wspaniałe danie na obiad, imprezę czy kolację. Cukinia zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B oraz potas, żelazo, wapń, jod. To idealne warzywo, cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Owszem mięso i ser podbija nam kalorię w tym przepisie, ale potrawa jest grzechu […]

Cukinia zapiekana z mięsem


Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Zapiekane paprykowe łódki z farszem mięsnym i ryżem to idealna potrawa na obiad lub imprezę. Główne składniki farszu to ryż i mięso mielone z indyka, ale to czosnek, cebula, pomidory i przyprawy nadają aromatu. Uwieńczeniem naszego dania jest roztopiony żółty ser oraz natka pietruszki posypana przed podaniem. Kiedyś nadziewałam farszem […]

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem


Zapiekane bakłażany 2
Zapiekane bakłażany to świetny pomysł na imprezę, obiad czy kolację. W tym przepisie podstawą jest farsz mięsny w nutach smaku greckiej musaki. Dominuje tu aromat cynamonu, liścia laurowego, gałki muszkatołowej i parmezanu. Mięso dusimy w pomidorach a całość polewamy sosem beszamelowym. Niesamowity smak trochę inny niż w kuchni polskiej czy […]

Zapiekane bakłażany z mięsem po grecku



Sałatka krabowa
Uwielbiam sałatkę krabową. To nieprzeciętna sałatka z paluszkami rybnymi SURIMI,

Sałatka krabowa


Amerykańskie naleśniki panacakes 1
Od niedawna w Polskiej kuchni goszczą amerykańskie naleśniki panacakes. To pyszne połączenie naszych naleśników z goframi. Bardzo lubiane przez dzieci i nie tylko. Prosty sposób na małe, słodkie „co nieco”. W Ameryce podawane z syropem klonowym, ja wolę jednak o wiele tańsze rozwiązanie tzn. posypane cukrem pudrem, polane sosem deserowym (toffi, […]

Amerykańskie naleśniki panacakes


Naleśniki z serem i owocami
Tak jak większość osób uwielbiam naleśniki z serem i owocami, a właśnie kończy się sezon na truskawki.

Naleśniki z serem i owocami




Młoda kapusta zasmażana
Młoda kapusta zasmażana króluje na polskich stołach. Jeśli dotąd nie mieliście okazji sami jej zrobić to skorzystajcie z mojego przepisu. Danie to jest proste do wykonania – polecam wersję z kiełbasą. Nie zapomnijcie o dużym pęczku koperku, który głównie podkreśla smak tej potrawy! Warto wykorzystać ten w zasadzie krótki okres, […]

Młoda kapusta zasmażana


Pałki z kurczaka po diabelsku
Diabelnie smacznie! Dla wszystkich miłośników pikantnych mięsnych potraw – pałki z kurczaka po diabelsku to idealna propozycja. Przygotowanie mięsa jest łatwe i nie powinno przerazić nawet początkujących kucharzy amatorów – bardzo krótka lista czynności do wykonania 🙂 ! Połączone składniki marynaty: keczup, miód, musztarda, czosnek, sos sojowy, papryka słodka i […]

Pałki z kurczaka po diabelsku



Zupa krem z dyni z grzankami
Od tygodnia chodziła za mną zupa z dyni. Pierwsza myśl to oczywiście : „Przecież to nie sezon !” Ale … po co są mrożonki – właśnie po, to by spełniać swoje zachcianki. Dodatkową zaletą tej mrożonki jest to, że nie trzeba męczyć się z pieczeniem, krojeniem całej dyni aby wydobyć […]

Zupa krem z dyni z grzankami


Przepis na Nuggetsy z dipem różowym
Przedstawię Wam przepis na super smaczne nuggetsy  z dipem różowym pieczone w piekarniku – bez tłuszczu. Przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu, jak to jest w przypadku etapowego smażenia porcji nuggets na oleju. Dip różowy wyjątkowo podkreśli smak tej ciepłej przekąski. Co najważniejsze – smakuje dzieciom i dorosłym bez wyjątku […]

Nuggetsy z dipem różowym


Galaretka drobiowa
Galaretka drobiowa to zimny niezastąpiony bufet imprezowy. Polecam ! Proporcje składników wyważone na 6 foremek o pojemności 180 ml. Aminokwasy zawarte w żelatynie, wspomagają naprawę tkanki łącznej. Jest również bogata w kolagen, który wzmacnia chrząstkę, chroniąc nasze stawy. Galaretki z mięsem drobiowym dla podkreślenia również smaku, ozdabiamy plastrami z jajka […]

Galaretka drobiowa