Kolacja


Sałatka z awokado i mozzarellą
Dziś dla smakoszy kolejny przepis na prostą imprezową sałatkę tym razem z awokado i mozzarellą. Sałatka ta wygląda może niepozornie, ale to hit ! Smak awokado i mozzarelli podkreśla sos winegret na bazie soku z cytryny, oliwy, czosnku i majeranku. Rukola, którą wykładam na spód, nie tylko uzupełnia smak ale […]

Sałatka z awokado i mozzarellą


Leczo paprykowe z cukinią
W każdym domu leczo paprykowe to stały punkt w menu. Do mojego lecza zamiast pomidorów dodaję kabaczek – zieloną cukinię. Oczywiście nie może zabraknąć plasterków kiełbasy i cebuli. Leczo doprawiamy magi, solą, pieprzem, dodajemy słodką paprykę, liść laurowy i ziele angielskie do smaku. Szybka, syta, jednogarnkowa potrawa na każdą okazję. […]

Leczo paprykowe z cukinią


Racuchy z jabłkami
Kto nie zna smaku racuchów z jabłkami … ? Nie znam nikogo takiego. Jeśli chcę przypomnieć sobie smak dzieciństwa, to mam na myśli właśnie racuchy, prosty i tani przepis. Racuchy koniecznie należy podać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu, są pyszne i syte. Kalorie … kto by je liczył zwłaszcza, że […]

Racuchy z jabłkami



Sałatka warstwowa Mimoza
Sałatka warstwowa mimoza to jeden z pierwszych przepisów w naszym domu zaraz po tradycyjnej sałatce ziemniaczanej. Kilka prostych składników: tuńczyk, jajka, ser żółty, majonez, ogórki, cebula i natka pietruszki bez dodatkowych przypraw. Smaki świetnie łączą się i uzupełniają. Sałatka urozmaici nudną kolację. Idealna na Święta Wielkanocne! SKŁADNIKI 260 g tuńczyka […]

Sałatka warstwowa Mimoza


Pasztet mięsny
Z myślą o nadchodzących świętach wielkanocnych przygotowałam przepis na tradycyjny domowy pasztet mięsny. Do mojego pasztetu dodaję cztery rodzaje mięsa: łopatkę, boczek wieprzowy, nogę z kurczaka i wątróbkę drobiową. Jest bardzo smaczny, lekko wilgotny, idealnie przyprawiony nie tylko na świąteczny stół. Pasztet mięsny jest też na pewno zdrowszy od kupnych […]

Pasztet mięsny


Krewetki z chili i imbirem
Niedługo walentynki, dlatego przygotowałam przepis na krewetki z chili i imbirem. Jak przygotować krewetki – naturalny afrodyzjak na kolację we dwoje? Bardzo prosto i szybko! Krewetki koktajlowe podsmażamy na rozgrzanym maśle i oliwie, doprawiamy innymi afrodyzjakami : chili, imbirem i czosnkiem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i dymkę. Dla dopełnienia […]

Krewetki z chili i imbirem



Sałatka makaronowa z kaparami i fetą 2
Nareszcie weekend. Od pewnego czasu chodzi za mną sałatka makaronowa z kaparami i fetą. Kapary mają cierpko-kwaśny smak, który nadaje wyrazistości nie tylko daniom z makaronem. W moim ulubionym przepisie główne składniki na sałatkę, idealnie komponują się z: pomidorami, oliwkami, świeżymi listkami bazylii i czosnkiem. W zasadzie nic dodać, nic ująć! […]

Sałatka makaronowa z kaparami i fetą


Kapuśniaki
Zanim przyjdą święta postanowiłam zrobić kapuśniaczki z kapustą i pieczarkami. Krucho drożdżowe ciasto z tego przepisu pozostaje świeże przez 3 dni. Proporcje składników dobrałam tak, że ciasto jest pulchne, delikatne, po prostu idealne! Kapustę z pieczarkami doprawiłam tak, żeby smak był wyrazisty. Kapuśniaczki nadają się nie tylko na święta, sprawdzają […]

Kapuśniaki


Sałatka z serem feta i szynką szwarcwaldzką
Dziś polecam sałatkę z serem greckim FETA i szynką szwarcwaldzką. Prosta ale efektowna sałatka na imprezę lub kolację we dwoje. Paski sera zawijamy w plasterki szynki, kroimy w poprzek, układamy na roszponce, polewamy olejem z zalewy i posypujemy prażonym słonecznikiem. Wyszukana, wyjątkowo smaczna, kilku składnikowa sałatka! SKŁADNIKI 200 g FETY […]

Sałatka z serem feta i szynką szwarcwaldzką



Pizza z kurkami
Od pewnego czasu chodziły za mną kurki  🙂 ! Miałam jednym słowem smaka na grzybki a właściwie pieprzniki jadalne, bo taka jest nazwa właściwa. Chciałam połączyć je koniecznie z ciastem i stanęło na pizzy z kurkami. Mają one wyjątkowy korzenny, lekko pieprzny smak, który świetnie podkreślił ser pleśniowy BRIE. Oczywiście […]

Pizza z kurkami


Cukinia zapiekana z mięsem
Cukinia zapiekana z mięsem i serem to wspaniałe danie na obiad, imprezę czy kolację. Cukinia zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B oraz potas, żelazo, wapń, jod. To idealne warzywo, cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Owszem mięso i ser podbija nam kalorię w tym przepisie, ale potrawa jest grzechu […]

Cukinia zapiekana z mięsem


Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Zapiekane paprykowe łódki z farszem mięsnym i ryżem to idealna potrawa na obiad lub imprezę. Główne składniki farszu to ryż i mięso mielone z indyka, ale to czosnek, cebula, pomidory i przyprawy nadają aromatu. Uwieńczeniem naszego dania jest roztopiony żółty ser oraz natka pietruszki posypana przed podaniem. Kiedyś nadziewałam farszem […]

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem



Zapiekane bakłażany 2
Zapiekane bakłażany to świetny pomysł na imprezę, obiad czy kolację. W tym przepisie podstawą jest farsz mięsny w nutach smaku greckiej musaki. Dominuje tu aromat cynamonu, liścia laurowego, gałki muszkatołowej i parmezanu. Mięso dusimy w pomidorach a całość polewamy sosem beszamelowym. Niesamowity smak trochę inny niż w kuchni polskiej czy […]

Zapiekane bakłażany z mięsem po grecku


Sałatka krabowa
Uwielbiam sałatkę krabową. To nieprzeciętna sałatka z paluszkami rybnymi SURIMI, zwanymi paluszkami krabowymi oraz cienkimi nitkami makaronu ryżowego i kukurydzą. Nadzwyczajnego smaku nadaje jej świeży koper, ogórek oraz sos czosnkowy. Sałatka krabowa jest delikatna, orzeźwiająca i niezwykle smaczna – polecam zwłaszcza na imprezowy stół! SKŁADNIKI 250 g paluszków krabowych SURIMI […]

Sałatka krabowa


Amerykańskie naleśniki panacakes 1
Od niedawna w Polskiej kuchni goszczą amerykańskie naleśniki panacakes. To pyszne połączenie naszych naleśników z goframi. Bardzo lubiane przez dzieci i nie tylko. Prosty sposób na małe, słodkie „co nieco”. W Ameryce podawane z syropem klonowym, ja wolę jednak o wiele tańsze rozwiązanie tzn. posypane cukrem pudrem, polane sosem deserowym (toffi, […]

Amerykańskie naleśniki panacakes