Ciasta

Dla wszystkich miłośników domowych wypieków jak również ciast bez pieczenia polecam sprawdzone przepisy.


Oponki serowe
Były pączki teraz czas na łatwiejsze w przygotowaniu oponki serowe. To moja druga propozycja na karnawał a zwłaszcza na tłusty czwartek. Ciasto na sodzie oczyszczonej jest prostsze w przygotowaniu i szybsze, bo nie wymaga „leżakowania”, tak jak ciasto drożdżowe. Oponki serowe to smak mojego dzieciństwa i zapach, który wypełniał cały […]

Oponki serowe


Pączki z kajmakiem
Obowiązkowo w tłusty czwartek albo przynajmniej raz w karnawale, w naszym domu smażymy pączki. Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest delikatne i puszyste. Zamiast marmolady, do nadziewania używam masy krówkowej. Pączki najlepiej jest nadziewać po usmażeniu. Unikniemy w ten sposób nie tylko powstanie zakalca w środku pączka. W trakcie smażenia […]

Pączki z kajmakiem


Ciastka krucho drożdżowe
Długo szukałam przepisu na idealne kruche ciasteczka. Kruchości wypiekom nadaje tu margaryna i smalec ale to drożdże ze śmietaną kwaśną dodają jednocześnie wyjątkowej puszystości i lekkości. Ciastka krucho drożdżowe z cukrem przygotować można razem z dziećmi, wspólne wałkowanie, wykrawanie, „cukrowanie” i pieczenie sprawia im wiele radości. Najwięcej przyjemności daje potem jedzenie […]

Ciastka krucho drożdżowe



Makowe babeczki z kajmakiem 1
Jest wiele przepisów na świąteczne ciasta z makiem. Myślę, że przepis na makowe babeczki z kajmakiem będzie idealnym wyborem dla niezdecydowanych. Przygotowanie ich jest mniej „skomplikowane” niż przygotowanie makowca zawijanego. Wystarczy przygotować babeczki z kruchego ciasta na maśle i kupić gotową masę makową z bakaliami. Sami możecie sprawdzić jak bardzo […]

Makowe babeczki z kajmakiem


Makowiec zawijany
Na świątecznym stole nie może zabraknąć potraw z makiem, który w symbolice polskich tradycji ma przynieść dostatek. Śmiało mogę więc zaproponować przepis na „makowiec, który zawsze się udaje”. Oprócz bakalii do masy makowej dodaję rozkruszone biszkopty, które wchłaniają nadmiar wody. Masa nie może być zbyt wilgotna, gdyż ciasto będzie odstawać […]

Makowiec zawijany


Sernik z bitą śmietaną
Na nadchodzące święta mam idealną propozycję na wyśmienity sernik z bitą śmietaną. Sernik ten jest niezwykle puszysty dzięki pianie z białek a przede wszystkim niebiańsko smaczny. Na pewno skusi każdego! Składniki wystarczają na blaszkę o wymiarach 32/21 cm. Tym razem rozłożyłam je na dwie tortownice o średnicy 20-24 cm SKŁADNIKI […]

Sernik z bitą śmietaną



Ciasto rafaello
Dla miłośników RAFAELLO i domowych wypieków dziś proponuję ciasto – połączenie wiórek kokosowych, bitej śmietany, białej czekolady oraz biszkoptu. Dodatkowo biszkopt i masę kokosową przełożyłam kremem budyniowym na bazie masła z dodatkiem jogurtu greckiego, który nadaje wyjątkowego smaku. Ciasto RAFAELLO przygotowujemy w trzech etapach, ale wysiłek wieńczy dzieło i na […]

Ciasto rafaello


Przepis na muffiny
Kiedy nie mam czasu na pieczenie ciast często sięgam do mega łatwego i szybkiego przepisu na muffiny. Ciasto na muffiny z tego przepisu pięknie wyrasta i nie opada. Jeśli mamy pod ręką płatki czekoladowe lub mrożone jagody możemy dodać je na wierzch rozlanego do foremek ciasta. Na koniec babeczki polewam […]

Muffiny


Tort na 18 urodziny 2
Trochę mi zajęło zanim zaprojektowałam tort na 18 urodziny mojego syna. Myślę, że tort w stylu angielskim „MŁODY KIEROWCA” znajdzie swoich odbiorców. Szukając pomysłu na tort z tej okazji miałam w zasadzie dwie tematyki: torty z samochodami lub torty z … biustem itp. ? Żeby nie gorszyć tych najmłodszych na […]

Tort na 18 urodziny



Ciasto czekoladowe BROWNI
Brownie to ciasto czekoladowe przygotowane na bazie czekolady, jaj, masła i cukru. Do mojego ciasta dodaję niewielką ilość mąki ziemniaczanej dzięki, której Brownie wyrasta równomiernie. Dla aromatu dodaję startą skórkę z pomarańczy oraz likier migdałowy AMARETTO. Całkowitym uwieńczeniem jest bita śmietana z serkiem mascarpone, ozdobiona borówkami amerykańskimi i malinami. Całość […]

Ciasto czekoladowe BROWNIE


Ciasto kruche z malinami
Trudno oprzeć się letniemu szaleństwu, dlatego dziś zrobiłam ciasto kruche z malinami i bezą. Podobne ciasto robiła moja mama. W mojej wersji tego wypieku maliny ułożyłam na piance z białek, która utrzymuje nadmiar soku z owoców. Maliny są słodkie, aromatyczne i bardzo zdrowe, do tego beza malinowa, pyszny „malinowy song”! […]

Ciasto kruche z malinami


Ciasto drożdżowe 1
Ciasto drożdżowe nie musi być skomplikowane i wcale nie musi wyschnąć następnego dnia. Wszystkie składniki na drożdżowiec układa się warstwowo, odstawia na trzy godziny do lodówki. Wystarczy zamieszać, ułożyć owoce, kruszonkę i gotowe! Ciasto to jest niezwykle smaczne i puszyste, nawet następnego dnia. Owoce powinny być lekkie, dlatego najlepiej nadają […]

Łatwe ciasto drożdżowe



Jagodzianki
Miałam straszną zachciankę na jagodzianki, ale nie te ze sklepu, gdzie nadzienie to często dżem, który chyba tylko „stał” koło jagód. Zrobiłam więc jagodzianki z dużą ilością jagód, takie jak robiła moja mama i babcia. Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest idealne, delikatne. Jagodzianki nie zdążyły nawet ostygnąć, zapach kusi! […]

Jagodzianki


Mini tarty z owocami i galaretką 2
Dopóki trwa sezon na truskawki chcę wykorzystać je do mini tart z owocami i galaretką truskawkową. Oprócz truskawek dla smaku i ozdoby dodałam borówki amerykańskie. Brzegi ozdobiłam bitą śmietaną oraz srebrnymi koralikami cukrowymi. Cały urok i smak najpiękniejszej pory roku zamknięty w mini tartach! SKŁADNIKI NA CIASTO 1,5 szklanki mąki […]

Mini tarty z owocami i galaretką


Tort angielski z Jednorożcem
Moja kochana królewna na urodziny zamówiła sobie tort angielski z Jednorożcem. Próbowałam oczami wyobraźni zaprojektować specjalnie dla niej wymarzony tort. W osobnym artykule opisałam sposób wykonania jednorożca z masy cukrowej , który odgrywa główną rolę. Zamieściłam tam również do odwzorowania szablon jednorożca oraz kształt falbanki torta. Figurkę postanowiłam wyeksponować na […]

Tort angielski z Jednorożcem