Dodatki


Polewa lustrzana - mirror glaze
Niezwykle apetycznie wyglądają torty czy desery z polewą lustrzaną – mirror glaze. Polewa ta wygląda bardzo efektownie i jest łatwa w przygotowaniu. Jak sama nazwa mówi, polewa przypomina taflę lustra lub wody, która pięknie odbija światło. Dlatego właśnie postanowiłam zrobić ją sama i oto pierwsze efekty. Do barwienia używa się barwników […]

Polewa lustrzana – mirror glaze


Ozdoby z masy cukrowej na tort SOBÓTKA
Do mojego pierwszego pomysłu na tort z polewą lustrzaną „SOBÓTKA” zrobiłam ozdoby z masy cukrowej. Dla osób zainteresowanych wykonaniem załączyłam do odwzorowania szablon PANNY NA ŁÓDCE, WIANKA Z KWIATÓW I KSIĘŻYCA . W osobnym wpisie opisałam sposób na wykonanie masy cukrowej. Postać panny na łódce, po zmroku jest w kolorze czarnym, […]

Ozdoby z masy cukrowej na tort SOBÓTKA


Kluski śląskie
Kluski śląskie są popularną potrawą na całym Śląsku. Królują jako dodatek do dań głównych w moim domu i na wszystkich imprezach okolicznościowych w restauracjach. Przepis na kluski śląskie jest banalnie prosty, ich wykonanie wymaga jedynie więcej czasu i zaangażowania niż ugotowanie samych ziemniaków. Twoi goście i domownicy na pewno to […]

Kluski śląskie



Dekoracja na tort angielski 40 urodziny - Magnolie
KOBIETA-LATA 40 I MAGNOLIE Z MASY CUKROWEJ Kobieta – lata 40 i magnolie z masy cukrowej są podstawą mojego pomysłu na „Tort angielski na 40 urodziny – MAGNOLIE”. Dla osób zainteresowanych wykonaniem załączyłam do odwzorowania szablon KOBIETY-LATA 40 . W osobnym artykule opisałam sposób na wykonie masy cukrowej. Można oczywiście […]

Dekoracja na tort angielski 40 urodziny – Magnolie


Jednorożec z masy cukrowej
Jednorożec z masy cukrowej jest podstawą mojego pomysłu na „Tort angielski z jednorożcem”. Dla osób zainteresowanych wykonaniem załączyłam do odwzorowania szablon Jednorożec wraz z kształtem falbanki torta. W osobnym artykule opisałam sposób na wykonie masy cukrowej. Wykonanie kwiatków nie jest trudne. Przydadzą się małe foremki do wykrawania. Do nadania kwiatkom półokrągłego […]

Jednorożec z masy cukrowej


Masa cukrowa do tortu
Często nie mogę napatrzeć się na piękne torty w stylu angielskim wykonywane przez różnych cukierników. Ich podstawą jest masa cukrowa, którą pokrywamy TORT ANGIELSKI. Trzeba pamiętać, że bazą mogą być kremy a nie bita śmietaną, która rozpuszcza masę cukrową. Przed obłożeniem tortu lub ciasta, wierzch oraz jego boki pokrywamy warstwą […]

Masa cukrowa – tort angielski



Łabędzie i kwiatki z masy cukrowej 2
Podstawą mojego pomysłu na tort „Jezioro łabędzie” były figurki z masy cukrowej: dwa łabędzie, które pływają na środku błękitnej wody oraz białe kwiaty, które zdobią jej brzegi. Efekt … liczę, że każdemu się spodoba. Wykonanie kwiatków nie jest trudne. Przyda się mała foremka do wykrawania. Do nadania kwiatkom półokrągłego kształtu […]

Łabędzie i kwiatki z masy cukrowej


Masa cukrowa
Zawsze podobały mi się torty, ciasta oraz ciastka ozdabiane kwiatami i figurkami z masy cukrowej. Oczywiście można kupić gotową masę cukrową ale nie zawsze jest ona dostępna w sprzedaży. W stosunku do ceny składników, jej cena znacznie przewyższa ich wartość. Właśnie dlatego taką masę robię sama – satysfakcja gwarantowana ! […]

Masa cukrowa na figurki i kwiatki


Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana to wspaniały, prosty dodatek do dań obiadowych ale przede wszystkim do golonki. Kapusta ta ma wyjątkowo słodko, kwaśno – ostry smak, smak jaki pamiętam z dzieciństwa. Przyprawy w odpowiednich proporcjach dają niesamowity efekt. Kapusta zasmażana to może banalny zestaw tradycyjnych dań, ale na pewno zaskoczy każdego domownika i […]

Kapusta zasmażana