Sałatka z buraków i papryki do słoików

Sałatka z buraków i papryki do słoików


schedule
120min
ok
Łatwy

Jak co roku obowiązkowo na zimę robimy sałatkę z buraków i papryki w słoikach. Łatwa i szybka sałatka do obiadu, wystarczy otworzyć słoik! 🙂 Dla podkreślenia smaku dodaję cebulę, do tego zalewa wspaniale łączy te smaki. Buraczki świetnie wpływają na krew, są źródłem przede wszystkim żelaza i kwasu foliowego. Papryka i cebula są bogate w witaminę C. Cebula ponadto zawiera minerały wzmacniające naszą odporność! Przepis na około 9 słoików po 0,5 l.

SKŁADNIKI

  • 3 kg buraków
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 4 średnie cebule
  • 1 łyżka soli

ZALEWA

  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 łyżeczki soli

PRZEPIS NA  SAŁATKĘ Z BURAKÓW I PAPRYKI DO SŁOIKÓW:

  1. Buraczki gotować przez 60 minut, do wody dodać cukier.
  2. Wodą z płynem do naczyń wymyć słoiki (około 12 słoików w razie uszkodzenia) oraz pokrywki. Pokrywki tak jak słoiki nie mogą być uszkodzone (zardzewiałe).
  3. Następnie sparzyć wrzątkiem i pozostawić do wyschnięcia. W żadnym przypadku nie wycierać słoików ścierką kuchenną, aby uniknąć rozwoju bakterii z pozostawionych włókien !
  4. Mój sposób na prawidłowo dopasowane pokrywki przed gotowaniem : nalewam do słoików małą ilość przegotowanej, gorącej wody, zakręcam pokrywkę, odwracam słoik do góry nogami na ścierce kuchennej. Jeżeli po chwili, woda nie wycieka ze słoika oznaczam markerem dany słoik i pokrywkę cyfrą. Odkręcam pokrywkę, odkładam ją na bok.
  5. Ostudzone buraki zetrzeć na tarce jarzynowej.
  6. Paprykę i cebulę pokroić w paski, sparzyć razem z cebulą, dodać do buraków, wymieszać z płaską łyżeczką soli.
  7. Do warzyw dodać składniki na zalewę, wymieszać.
  8. Wkładamy sałatkę do słoików i uzupełniamy zalewą do wysokości szyjki słoika.
  9. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  10. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  11. Na dnie garnka (wyższego od naszych słoików) ułożyć lnianą ściereczkę kuchenną, na której stawiamy zakręcone słoiki, tak aby nie stykały się.
  12. Zalewamy garnek wodą do wysokości 3/4 słoika. Przykrywamy uchyloną lekko pokrywką.
  13. Na średnim gazie gotujemy wodę. Zmniejszamy gaz tak aby woda delikatnie bulgotała Pasteryzujemy około 15 minut od momentu zagotowania wody. W słoikach powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
  14. Wyłączyć gaz. Wyciągnąć słoiki, dokręcić pokrywki.
  15. Słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce kuchennej, do ostygnięcia.
  16. Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką.
  17. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz