Sałatka z buraków i papryki do słoików

Sałatka z buraków i papryki do słoików

120min
9porcji
Łatwy

Jak co roku obowiązkowo na zimę robimy sałatkę z buraków i papryki w słoikach. Łatwa i szybka sałatka do obiadu, wystarczy otworzyć słoik! 🙂 Dla podkreślenia smaku dodaję cebulę, do tego zalewa wspaniale łączy te smaki. Buraczki świetnie wpływają na krew, są źródłem przede wszystkim żelaza i kwasu foliowego. Papryka i cebula są bogate w witaminę C. Cebula ponadto zawiera minerały wzmacniające naszą odporność! Przepis na około 9 słoików po 0,5 l.

SKŁADNIKI – SAŁATKA Z BURAKÓW I PAPRYKI

  • 3 kg buraków
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 4 średnie cebule
  • 1 łyżka soli

ZALEWA

  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 niepełna szklanka cukru

PRZEPIS NA  SAŁATKĘ Z BURAKÓW I PAPRYKI W SŁOIKACH

  1. Buraczki gotować przez 60 minut, do wody dodać cukier.
  2. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  3. Ostudzone buraki zetrzeć na tarce jarzynowej.
  4. Paprykę i cebulę pokroić w paski, sparzyć razem z cebulą, wymieszać z płaską łyżką soli, dodać do buraków.
  5. Do warzyw dodać składniki na zalewę, wymieszać.
  6. Wkładamy sałatkę do słoików i uzupełniamy zalewą do wysokości szyjki słoika.
  7. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  8. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  9. Pasteryzujemy przez 15 minut.
  10. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments