Sałatka z buraków i papryki do słoików

Sałatka z buraków i papryki do słoików


schedule
120min
ok
Łatwy

Jak co roku obowiązkowo na zimę robimy sałatkę z buraków i papryki w słoikach. Łatwa i szybka sałatka do obiadu, wystarczy otworzyć słoik! 🙂 Dla podkreślenia smaku dodaję cebulę, do tego zalewa wspaniale łączy te smaki. Buraczki świetnie wpływają na krew, są źródłem przede wszystkim żelaza i kwasu foliowego. Papryka i cebula są bogate w witaminę C. Cebula ponadto zawiera minerały wzmacniające naszą odporność! Przepis na około 9 słoików po 0,5 l.

SKŁADNIKI

  • 3 kg buraków
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 4 średnie cebule
  • 1 łyżka soli

ZALEWA

  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 łyżeczki soli

PRZEPIS NA  SAŁATKĘ Z BURAKÓW I PAPRYKI DO SŁOIKÓW:

  1. Buraczki gotować przez 60 minut, do wody dodać cukier.
  2. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  3. Ostudzone buraki zetrzeć na tarce jarzynowej.
  4. Paprykę i cebulę pokroić w paski, sparzyć razem z cebulą, wymieszać z płaską łyżką soli, dodać do buraków.
  5. Do warzyw dodać składniki na zalewę, wymieszać.
  6. Wkładamy sałatkę do słoików i uzupełniamy zalewą do wysokości szyjki słoika.
  7. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  8. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  9. Słoiki pasteryzujemy przez 15 minut.
  10. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o