Galaretka drobiowa - PrzepisNaMedal.pl

Galaretka drobiowa

90min
6porcji
Łatwy

Galaretka drobiowa to zimny, szybki, a zarazem niezastąpiony bufet imprezowy. Polecam ! Aby podkreślić smak, jak również wygląd galaretki, ozdabiam je natką pietruszki, koperkiem, plastrami z marchewki i jajka. Natomiast podstawą mojego przepisu jest rosół drobiowy, którego wykonanie zamieściłam w osobnym artykule.

Proporcje składników w tym przepisie są wyważone na 6 foremek o pojemności 180 ml.

SKŁADNIKI – GALARETKA DROBIOWA

  • 2-3 ćwiartki z kurczaka (całe nóżki)
  • 1/2 porcji rosołowej
  • 1-2 marchewki
  • kawałek selera
  • cebula w łupce
  • magi, pieprz, sól
  • 4 łyżki żelatyny
  • natka pietruszki
  • 2 jajka

PRZEPIS NA GALARETKĘ DROBIOWĄ

  1. Gotujemy rosół na porcji rosołowej, nóżkach z marchewką, selerem, solą, pieprzem, magi.
  2. Gotujemy jajka a następnie je studzimy.
  3. Nóżki i marchewkę wyciągamy z rosołu aby ostygnęły.
  4. Odlewamy 800 ml gorącego wywaru i mieszamy z żelatyną.
  5. Doprawiamy magi i pieprzem.
  6. Do ciepłego wywaru dodać pokrojoną natkę pietruszki.
  7. Jajka kroimy w plastry z żółtkiem i układamy na spód foremek.
  8. Oddzielamy mięso z nóżek. Kroimy na mniejsze kawałki.
  9. Mięso układamy do foremek. Po bokach układamy plasterki marchewki.
  10. Zalewamy chłodnym wywarem.
  11. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments