Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa


schedule
90min
6
Łatwy

Galaretka drobiowa to zimny niezastąpiony bufet imprezowy. Polecam ! Proporcje składników wyważone na 6 foremek o pojemności 180 ml. Aminokwasy zawarte w żelatynie, wspomagają naprawę tkanki łącznej. Jest również bogata w kolagen, który wzmacnia chrząstkę, chroniąc nasze stawy. Galaretki z mięsem drobiowym dla podkreślenia również smaku, ozdabiamy plastrami z jajka marchewki, natką pietruszki lub koperkiem.

SKŁADNIKI

  • 2-3 ćwiartki z kurczaka (całe nóżki)
  • ½ porcji rosołowej
  • 1-2 marchewki
  • kawałek selera
  • cebula w łupce
  • magi, pieprz, sól
  • 4 łyżki żelatyny
  • natka pietruszki
  • 2 jajka

PRZEPIS NA GALARETKI DROBIOWE

  1. Gotujemy rosół na porcji rosołowej, nóżkach (z marchewką, selerem, solą, pieprzem, magi.
  2. Osobno gotujemy jajka (ostudzić).
  3. Nóżki, marchewkę wyciągamy do ostygnięcia.
  4. Odlewamy 800 ml gorącego wywaru i mieszamy z żelatyną.
  5. Doprawiamy magi i pieprzem.
  6. Do ciepłego wywaru dodać pokrojoną natkę pietruszki.
  7. Jajka kroimy w plastry z żółtkiem i układamy na spód foremek.
  8. Oddzielamy mięso z nóżek. Kroimy na mniejsze kawałki.
  9. Mięso układamy do foremek. Po bokach układamy plasterki marchewki.
  10. Zalewamy chłodnym wywarem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

SMACZNEGO!

Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz