Cebula karmelizowana

Cebula karmelizowana


schedule
40min
8
Łatwy

Przygotowanie  cebuli karmelizowanej jest bardzo proste. Oprócz suchej łupki usuwamy również zewnętrzną warstwę cebuli czerwonej. Podczas smażenia warstwa ta robi się twarda, łykowata. Cebulę smażymy na oliwie lub oleju, w trakcie dodajemy sól, cukier i niezastąpiony ocet balsamiczny. Chwila cierpliwości i mamy wyjątkowy dodatek do domowych hamburgerów.

SKŁADNIKI NA CEBULĘ KARMELIZOWANĄ

  • 3 duże cebule czerwone
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szczypty soli

PRZEPIS – CEBULA KARMELIZOWANA

  1. Pierwszą warstwę cebuli czerwonej wyrzucamy (twardnieje podczas smażenia).
  2. Cebule kroimy w paseczki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
  3. Smażymy na wolnym ogniu przez 15 minut.
  4. Dodajemy sól, cukier, ocet balsamiczny.
  5. Smażymy dalej na wolnym ogniu przez 20 min, mieszając co chwilę.
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o