Amerykańskie naleśniki panecakes

Amerykańskie naleśniki panecakes


schedule
60min
6
Łatwy

Od niedawna w Polskiej kuchni goszczą amerykańskie naleśniki panecakes. To pyszne połączenie naszych naleśników z goframi. Bardzo lubiane przez dzieci i nie tylko. Prosty sposób na małe, słodkie „co nieco”. W Ameryce podawane z syropem klonowym, ja wolę jednak o wiele tańsze rozwiązanie tzn. posypane cukrem pudrem, polane sosem deserowym (toffi, czekoladowym itp.) lub podane z dowolną konfiturą lub owocami. Składniki wystarczają na około 6-placków o średnicy 15 cm.

SKŁADNIKI

  • 1/3 kostki masła
  • 3-4 jajka
  • 2 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło do smażenia

DODATKOWO

  • cukier puder
  • dowolny słodki sos deserowy
  • konfitura lub owoce

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Roztopić i ostudzić masło.
  2. Jajka roztrzepać z solą i cukrem.
  3. Dodać roztopione masło, maślankę, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  4. Miksować robotem do połączenia składników.
  5. Na patelni roztopić łyżkę masła. Smażyć placki ok. 3 minut z każdej strony na średnim ogniu.
  6. Podawać na ciepło z dowolnym sosem, konfiturą, owocami.

SMACZNEGO

Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz