Tort z polewą lustrzaną - mirror glaze „SOBÓTKA”

Tort z polewą lustrzaną – mirror glaze „SOBÓTKA”


schedule
120min
14
Średni

„SOBÓTKA” to mój pierwszy pomysł na tort z polewą lustrzaną (mirror glaze). Czerwiec to nie tylko koniec roku szkolnego i początek wakacji. W najkrótszą noc w roku, w Noc Kupały, w południowych rejonach Polski nadal obchodzona jest uroczystość zwana Sobótką. Święto to zbiega się z Nocą Świętojańską. W tą noc panny, na dobrą wróżbę rzucały na wodę wianki z kwiatów i ziół. Polewa lustrzana pięknie odbija światło tak jak tafla wody, dlatego ten piękny słowiański zwyczaj postanowiłam wykorzystać do mojego pomysłu na tort.

Bazą tortu jest masa serowa – mix twarogu sernikowego i galaretek owocowych. Połowę masy serowej łączę z jagodami. Spód tortu to ciasto kakaowe, bardzo przypominające brownie. Tort przełożony jest galaretką z truskawkami. Całość to pasująca do siebie kompozycja smaków i kolorów. Do przygotowania wykorzystać można tortownice o średnicach 20-22 cm.
W osobnym artykule opisałam sposób wykonania polewy lustrzanej – mirror glaze oraz ozdób do tortu z masy cukrowej. Zamieściłam również do odwzorowania szablon: panny w łódce, księżyca i wianków.

SKŁADNIKI NA CIASTO KAKAOWE

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 80 ml wrzątku
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ

  • 1 kg mielonego twarogu sernikowego
  • 1 galaretka owocowa przeźroczysta
  • 1 galaretka owocowa niebieska
  • 150 g jagód
  • 2 łyżki cukru

DODATKOWO

  • 1 galaretka owocowa truskawkowa
  • 300 g truskawek
  • polewa lustrzana
  • barwnik spożywczy w żelu lub proszku: biały, niebieski i różowy
  • okrągły tekturowy podkład pod tort

PRZEPIS NA TORT Z POLEWĄ LUSTRZANĄ (MIRROR GLAZE) „SOBÓTKA”

  1. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do ostudzenia.
  2. Truskawki pokroić w „kostkę”, wymieszać z galaretką, wyłożyć w mniejszej tortownicy wyłożonej folią spożywczą (lub ściąć brzegi aby masa serowa pokryła ścianki tortownicy). Odstawić do stężenia do lodówki.
  3. Upiec ciasto kakaowe. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, kakao, sodę.
  5. Dodać jajko, maślankę, olej, zmiksować.
  6. Następnie dodać wrzątek, wymieszać. Dodać szczyptę soli, wymieszać.
  7. Ciasto wylać do tortownicy, piec w temperaturze 170-180 °C.
  8. Ciasto odstawić do ostygnięcia. Ściąć brzegi ciasta, aby masa serowa pokryła ścianki tortownicy.
  9. Przygotować masę serową. Jagody z cukrem zasmażyć przez chwilę, odstawić do ostygnięcia.
  10. Rozrobić przeźroczystą galaretkę owocową w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić.
  11. W osobnym kubku rozrobić niebieską galaretkę owocową w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić.
  12. Połowę twarogu sernikowego zmiksować z galaretką przeźroczystą.
  13. Drugą połowę sera wymieszać z jagodami i galaretką niebieską, zmiksować.
  14. Tekturowy podkład umieścić na spodzie tortownicy, na środek wyłożyć ciasto kakaowe.
  15. Ciasto pokryć białą masą serową, wyłożyć galaretkę z truskawkami.
  16. Wyłożyć pozostałą białą masę serową.
  17. Następnie wyłożyć jagodową masę serową.
  18. Tort odstawić do stężenia, na noc do lodówki.
  19. Niewielką ilość polewy lustrzanej wymieszać z białym barwnikiem, 1/3 pozostałej polewy mieszamy z różowym, barwnikiem, resztę z niebieskim barwnikiem.
  20. Przed wylaniem polewy lustrzanej, torta należy włożyć do zamrażarki na 1-1,5 godziny, tak aby ścianki i wierzch były zmrożone.
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o