Sałatka warstwowa Mimoza

Sałatka warstwowa Mimoza


schedule
30min
10
Łatwy

Sałatka warstwowa mimoza to jeden z pierwszych przepisów w naszym domu zaraz po tradycyjnej sałatce ziemniaczanej. Kilka prostych składników: tuńczyk, jajka, ser żółty, majonez, ogórki, cebula i natka pietruszki bez dodatkowych przypraw. Smaki świetnie łączą się i uzupełniają. Sałatka urozmaici nudną kolację. Idealna na Święta Wielkanocne!

SKŁADNIKI

  • 260 g tuńczyka w kawałkach z puszki w oleju (lub w sosie własnym)
  • 5 jaj
  • 20 dkg sera żółtego w kostce
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 1-2 cebule najlepiej czerwone
  • 250 g majonezu

PRZEPIS NA SAŁATKĘ WARSTWOWĄ MIMOZA

  1. Ugotować jajka w osolonej wodzie (przez 8-10 minut), ostudzić w zimnej wodzie.
  2. Oddzielić żółtka, białka jajek pokroić drobno.
  3. Ogórki, następnie cebulę pokroić w drobną kostkę.
  4. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej.
  5. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  6. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem.
  7. Składniki na mimozę układamy warstwowo, od spodu kolejno:
    – białka
    – 1/2 startego sera
    – 1/2 majonezu
    – cebula
    – 1 majonezu
    – tuńczyk
    – ogórki
    – reszta sera
    – reszta majonezu
    – rozkruszone żółtka
    – natka pietruszki

SMACZNEGO

Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o