Powidła śliwkowe

Powidła ze śliwek


schedule
240min
6
Łatwy

Uwielbiam domowe powidła ze śliwek. Właśnie teraz kończy się sezon na śliwki i czas aby wykorzystać je na domowe przetwory. Śliwki mają najwięcej pektyn, które oprócz właściwości zdrowotnych, wspaniale żelują nasze przetwory. Dlatego właśnie nie trzeba dodawać do nich żadnych cukrów żelujących, wystarczy jedynie kilka łyżek cukru! Do powideł najlepsza jest śliwka węgierka, wybieramy owoce dojrzałe, gdy ich skórka zaczyna się marszczyć. Czas smażenia to około 3 godziny, ale można go skrócić lub wydłużyć w zależności od ilości wody zawartej w owocach, co ma wpływ na konsystencję jaką chcemy uzyskać. Składniki wystarczają na około 6-7 słoików po 300 ml.

SKŁADNIKI

  • 3 kg śliwek węgierek lub Stanley
  • 8 łyżek cukru

PRZEPIS NA POWIDŁA ZE ŚLIWEK

  1. Śliwki myjemy, przecinamy w poprzek, usuwamy pestki.
  2. Następnie śliwki przecinamy na ćwiartki.
  3. Do smażenia powideł używamy patelni lub płytkich garnków o podwójnym dnie.
  4. Owoce układamy do wysokości około 4 cm, smażymy mieszając co 10 minut, przez około 3 godziny z jedną przerwą.
  5. Wodą z płynem do naczyń wymyć słoiki oraz pokrywki. Pokrywki tak jak słoiki nie mogą być uszkodzone (zardzewiałe).
  6. Następnie sparzyć wrzątkiem i pozostawić do wyschnięcia. W żadnym przypadku nie wycierać słoików ścierką kuchenną, aby uniknąć rozwoju bakterii z pozostawionych włókien!
  7. Mój sposób na prawidłowo dopasowane pokrywki : nalewam do słoików małą ilość przegotowanej, gorącej wody, zakręcam pokrywkę, odwracam słoik do góry dnem na ścierce kuchennej. Jeżeli po chwili, woda nie wycieka ze słoika oznaczam markerem dany słoik i pokrywkę tą samą cyfrą. Odkręcam pokrywkę, odkładam ją na bok.
  8. Gorące powidła nakładamy do wysokości szyjki słoika, zewnętrzną stronę szyjki, przecieramy spirytusem, zakręcamy pokrywki.
  9. Na dnie garnka (wyższego od naszych słoików) ułożyć lnianą ściereczkę kuchenną, na której stawiamy zakręcone słoiki, tak aby się nie stykały.
  10. Zalewamy garnek wodą do wysokości 3/4 słoika. Przykrywamy uchyloną lekko pokrywką.
  11. Na średnim ogniu gotujemy wodę. Zmniejszamy gaz tak aby woda delikatnie bulgotała. Pasteryzujemy krótko około 15 minut od momentu zagotowania wody.
  12. Wyłączyć gaz. Po chwili ostrożnie wyciągnąć słoiki, dokręcić mocno pokrywki.
  13. Słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce kuchennej, do ostygnięcia. Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką.
  14. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz