Pierogi ruskie z sosem czosnkowym

Pierogi ruskie z sosem czosnkowym

180min
8(90 szt)porcji
Średni

W moim zbiorze oczywiście nie może zabraknąć przepisu na pierogi ruskie -podstawę polskiej kuchni. Gotowane pierogi ruskie w moim domu podaję z cebulką. Najlepiej smakują jednak podsmażone na margarynie i polane sosem czosnkowym. Farsz to połączenie zmielonych gotowanych ziemniaków i białego sera półtłustego. Do farszu dodajemy podsmażoną cebulkę oraz sól, pieprz i koniecznie sporo magi. Dla urozmaicenia smaku dorzucam również pokrojone świeże listki mięty.

SKŁADNIKI – PIEROGI RUSKIE Z SOSEM CZOSNKOWYM

FARSZ

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 400 g sera białego półtłustego
  • 1-2 cebule
  • olej do smażenia (i do gotowania)
  • 2 łyżeczki soli, pieprz, magi do smaku
  • garść świeżych listków mięty

CIASTO

  • 1 kg mąki pszennej (poznańskiej lub tortowej na około 90 pierogów wyciskanych od szklanki)
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

SOS CZOSNKOWY

  • 150 g kwaśniej śmietany 18 %
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, zioła do sałatek

PRZEPIS NA PIEROGI RUSKIE Z SOSEM CZOSNKOWYM

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, dokładnie ubijamy lub ostudzone mielimy, na koniec dodajemy ser.
  2. Do farszu dodajemy podsmażoną na oleju cebulę (pokrojone drobno listki mięty), przyprawy, mieszamy.
  3. Mąkę przesypujemy do misy (odsypujemy 2/3 szklanki mąki, którą dodajemy na koniec wyrabiania).
  4. Dodajemy jajko, sól oraz 1,5 szklanki ciepłej wody.
  5. W trakcie łączenia składników można dodać trochę wody, jeżeli ciasto jest zbyt twarde, albo trochę mąki, jeżeli ciasto jest zbyt miękkie.
  6. Po połączeniu składników  ciasto ugniatamy na stole do momentu, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne.
  7. Ciasto umieszczamy z powrotem w misie, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 minut.
  8. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i kolejno wałkujemy, podsypując mąką i obracając ciasto dość często.
  9. Kiedy ciasto będzie miało grubość około 3 milimetrów, jego wierzch podsypujemy delikatnie mąką.
  10. Wykrawamy szklanką krążki – jeden obok drugiego.
  11. Pozostałe skrawki ponownie ugniatamy, wałkujemy i wykrawamy z nich krążki.
  12. Krążki układamy po pięć, jeden na drugim i przykrywamy ręcznikiem kuchennym.
  13. Przed nałożeniem farszu, każdy krążek ciasta odwracamy koniecznie spodem do góry, inaczej ciężko nam będzie skleić brzegi pierogów.
  14. Dokładnie zlepiamy brzegi i układamy pierogi na blaszce.
  15. Do gotującej, osolonej wody dodajemy 2 łyżki oleju, żeby pierogi się nie sklejały.
  16. Wkładamy ostrożnie połowę naszych pierogów, od razu delikatnie mieszamy, aż wypłyną na powierzchnię wody.
  17. Po 5 minutach odcedzamy i studzimy pierogi.
  18. Mieszamy składniki na sos czosnkowy.
  19. Pierogi podsmażamy na margarynie lub oleju.
  20. Gorące pierogi polewamy sosem czosnkowym.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments