Pączki z kajmakiem

Pączki z kajmakiem


schedule
90min
20
Średni

Obowiązkowo w tłusty czwartek albo przynajmniej raz w karnawale, w naszym domu smażymy pączki. Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest delikatne i puszyste. Zamiast marmolady, do nadziewania używam masy krówkowej. Pączki najlepiej jest nadziewać po usmażeniu. Unikniemy w ten sposób nie tylko powstanie zakalca w środku pączka. W trakcie smażenia nadzienie może wypłynąć, rozwalając strukturę pączków. Do smażenia najlepiej sprawdza się frytkownica, gdzie automatycznie ustawić można temperaturę smażenia. Z podanego przepisu wychodzi około 20 sztuk pączków.

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 3 szklanki mąki luksusowej lub tortowej
  • 3-4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/8 kostki margaryny
  • 50 g drożdży
  • 1 + 1/4 szklanki przegotowanego mleka
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

DODATKOWO

  • 1 litr oleju do smażenia
  • 400 g masy krówkowej / kajmak
  • cukier puder do posypania

PRZEPIS NA PĄCZKI Z KAJMAKIEM

  1. Margarynę roztopić, odstawić do ostudzenia.
  2. Drożdże wymieszać dokładnie z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka.
  3. Drożdże odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut (przykryć lnianą ściereczką).
  4. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy szczyptę soli, 3 szklanki mąki, margarynę, pozostałe mleko, spirytus i rozrobione drożdże.
  5. W trakcie wyrabiania dodajemy śmietanę kwaśną, podsypujemy delikatnie pozostałą mąką.
  6. Ciasto długo ugniatamy, odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia.
  7. Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm, wykrawać szklanką krążki.
  8. Krążki odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut (przykryć lnianą ściereczką kuchenną).
  9. Olej podgrzewamy do temperatury 180°C.
  10. Pączki ostrożnie układamy na gorący olej, smażymy z obu stron na brązowo-złoty kolor.
  11. Pączki układamy na ręczniku papierowym.
  12. Kajmak przekładamy do szprycy z podłużną końcówką do nadziewania.
  13. Nadziewamy pączki, następnie posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO

Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
  Subscribe  
Powiadom o