Ciasto porzeczkowe (porzeczkowiec)

Ciasto porzeczkowe (porzeczkowiec)


schedule
90min
20
Łatwy

Ciasto porzeczkowe (porzeczkowiec) to jedno z wielu moich ulubionych przepisów. Niezwykle puszyste ciasto kakaowe przekładamy dżemem porzeczkowym i bitą śmietaną. Dżem nawilża ciasto nadając mu słodko-kwaśny smak. Porzeczkowiec to idealne ciasto na każdą okazję, które wprost rozpływa się w ustach. Stary dobry przepis, który nigdy się nie nudzi.

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki luksusowej lub tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ

  • 700 ml śmietany słodkiej 30 %
  • 3 torebki śmietan-FIX
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej

DODATKOWO

  • 280 g dżemu porzeczkowego
  • kakao do posypania

PRZEPIS NA CIASTO PORZECZKOWE (PORZECZKOWIEC)

  1. Przygotować ciasto. Zagotować wodę z 1/2 szklanki cukru, olejem i kakao, ostudzić.
  2. Białka ubić z 1/2 szklanki cukru, dodać żółtka, ostudzoną masę kakaową, mąkę ziemniaczaną.
  3. Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą.
  4. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, ciasto piec przez 50 minut.
  6. Po ostygnięciu ciasto przekroić wzdłuż na pół.
  7. Przygotować bitą śmietanę. Żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawić.
  8. Śmietanę ubijać przez chwilę, dodać śmietan-FIX wymieszany z cukrem pudrem, dalej ubijać śmietanę na sztywno.
  9. Ubitą śmietanę dokładnie wymieszać z letnią żelatyną.
  10. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem porzeczkowym.
  11. Następnie wyłożyć równo 2/3 ubitej śmietany.
  12. Przykryć drugim blatem ciasta, na wierzch wyłożyć resztę bitej śmietany, wyrównać.
  13. Wierzch ciasta obsypać kakao.
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o