Ciasto parzone karpatka

Ciasto karpatka


schedule
120min
20
Łatwy

Wbrew pozorom ciasto parzone jest bardzo łatwe do przygotowania, dlatego dziś proponuję przepis na Karpatkę. Tak naprawdę do ciasta nie trzeba dodawać proszku do pieczenia, rośnie samo tworząc charakterystycznie fale-górki. Dwa blaty ciasta przekładamy śmietankowym kremem budyniowym, posypujemy cukrem pudrem, po prostu niebo w gębie!!! 🙂 Ciasto to jest delikatne, rozpływa się w ustach. Pyszny weekendowy deser, polecam!

SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE

  • 1 szklanka wody
  • 2/3 kostki masła
  • 1 szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 4 duże jaja

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 kostki masła

DODATKOWO

  • cukier puder do posypania

PRZEPIS NA CIASTO KARPATKA – PARZONE

  1. Przygotować ciasto parzone. Do przegotowanej, gorącej wody dodać sól, masło-podgrzewać do rozpuszczenia (na wolnym ogniu).
  2. Wsypać mąkę i mieszać łyżką energetycznie, tak aby ciasto nie przywierało do dna. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące, odstawić na 20 minut.
  3. Do lekko ciepłego ciasta dodać jajka, zmiksować robotem, na koniec wymieszać łyżką.
  4. Ciasto podzielić na dwie części, rozsmarować na blaszkach (o wymiarach 23/34 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, każdy blat ciasta piec przez 30 minut.
  6. Przygotować krem budyniowy. Odlać 1-szklankę mleka, resztę zagotować, wymieszać z cukrem.
  7. Odlane mleko wymieszać dokładnie z budyniami i mąką, wlać do gotującego mleka.
  8. Budyń gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
  9. Do miękkiego masła dodawać po łyżce budyniu, ucierać (na koniec krem można zmiksować robotem).
  10. Krem budyniowy wyłożyć na wierzch jednego z ciast, przykryć drugim blatem.
  11. Karpatkę odstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o