Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy

90min
4porcje
Łatwy

Szukasz pomysłu na sycącą i aromatyczną zupę? Wypróbuj mój sprawdzony przepis na zupę krem z ciecierzycy! Delikatna, kremowa konsystencja i bogactwo orientalnych przypraw sprawiają, że to danie podbije Twoje kubki smakowe. Kurkuma, kolendra, imbir, kmin rzymski i szczypta gałki muszkatołowej nadają zupie głęboki, wyrazisty smak i apetyczny zapach.

Podawaj zupę krem z chrupiącymi grzankami lub domowymi bułeczkami czosnkowymi, by jeszcze bardziej podkreślić jej wyjątkowy charakter. Idealna na rozgrzewający obiad lub kolację!

SKŁADNIKI – ZUPA KREM Z CIECIERZYCY

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 marchew
  • kawałek selera (1gałązka selera naciowego)
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • sok z połówki cytryny
  • oliwa z oliwek

PRZYPRAWY

  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soku z imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

PRZEPIS NA ZUPA KREM Z CIECIERZYCY

  1. Ciecierzycę zalać zimną wodą, odstawić na około 8 godzin. Po tym czasie nasiona przepłukać dwukrotnie, zalać 1,5 litra świeżej wody.
  2. Ciecierzycę gotować przez 50 minut, odstawić do ostygnięcia.
  3. W osobnym garnku przez 30 minut gotować z 1-łyżeczką soli obrane: ziemniaki, marchew, seler, cebulę i por. Po tym czasie cebulę i por usunąć, resztę warzyw wyciągnąć i odłożyć do ostygnięcia.
  4. Wywar z ciecierzycą zblendować razem z pozostałymi warzywami.
  5. Gotowy krem z warzyw zagotować razem z przyprawami.
  6. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z sokiem z cytryny.
  7. Na każdy talerz przed podaniem, dodać po 1 łyżeczce oliwy z oliwek.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments