Szukasz pomysłu na sycącą i aromatyczną zupę? Wypróbuj mój sprawdzony przepis na zupę krem z ciecierzycy! Delikatna, kremowa konsystencja i bogactwo orientalnych przypraw sprawiają, że to danie podbije Twoje kubki smakowe. Kurkuma, kolendra, imbir, kmin rzymski i szczypta gałki muszkatołowej nadają zupie głęboki, wyrazisty smak i apetyczny zapach.
Podawaj zupę krem z chrupiącymi grzankami lub domowymi bułeczkami czosnkowymi, by jeszcze bardziej podkreślić jej wyjątkowy charakter. Idealna na rozgrzewający obiad lub kolację!
SKŁADNIKI – ZUPA KREM Z CIECIERZYCY
- 1 szklanka ciecierzycy
- 2 małe ziemniaki
- 1 marchew
- kawałek selera (1gałązka selera naciowego)
- 1 cebula
- kawałek pora
- sok z połówki cytryny
- oliwa z oliwek
PRZYPRAWY
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki soku z imbiru
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
PRZEPIS NA ZUPA KREM Z CIECIERZYCY
- Ciecierzycę zalać zimną wodą, odstawić na około 8 godzin. Po tym czasie nasiona przepłukać dwukrotnie, zalać 1,5 litra świeżej wody.
- Ciecierzycę gotować przez 50 minut, odstawić do ostygnięcia.
- W osobnym garnku przez 30 minut gotować z 1-łyżeczką soli obrane: ziemniaki, marchew, seler, cebulę i por. Po tym czasie cebulę i por usunąć, resztę warzyw wyciągnąć i odłożyć do ostygnięcia.
- Wywar z ciecierzycą zblendować razem z pozostałymi warzywami.
- Gotowy krem z warzyw zagotować razem z przyprawami.
- Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z sokiem z cytryny.
- Na każdy talerz przed podaniem, dodać po 1 łyżeczce oliwy z oliwek.
