Polewa lustrzana - mirror glaze

Polewa lustrzana – mirror glaze


schedule
30min
1
Łatwy

Niezwykle apetycznie wyglądają torty czy desery z polewą lustrzaną – mirror glaze. Polewa ta wygląda bardzo efektownie i jest łatwa w przygotowaniu. Jak sama nazwa mówi, polewa przypomina taflę lustra lub wody, która pięknie odbija światło. Dlatego właśnie postanowiłam zrobić ją sama i oto pierwsze efekty. Do barwienia używa się barwników spożywczych najlepiej w żelu lub ewentualnie w proszku. Przed rozlaniem polewa powinna mieć 33-35°C. Wierzch i boki tortu czy deseru pokrywamy kremem śmietanowo-czekoladowym lub masą serową z żelatyną. Przed polaniem ciasto trzeba włożyć do zamrażarki na 1-1,5 godziny, tak aby masa z zewnątrz była lekko zmrożona.

SKŁADNIKI – POLEWA LUSTRZANA

  • 200 g czekolady białej
  • 150 ml mleka skondensowanego
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 50 ml wody
  • 4 łyżeczki żelatyny / na 50 ml wody
  • 200 g glukozy płynnej
  • barwniki spożywcze w żelu lub proszku

PRZEPIS NA POLEWĘ LUSTRZANĄ – MIRROR GLAZE

  1. Zagotować syrop: wodę z mlekiem i cukrem.
  2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
  3. Do gorącego syropu dodać żelatynę i glukozę, dokładnie wymieszać.
  4. Kostki czekolady zalewamy gorącym syropem.
  5. Tak przygotowaną polewę lustrzaną wymieszać z barwnikami spożywczymi.
  6. Tort przed polaniem należy włożyć na 1-1,5 godziny do zamrażarki, tak aby wierzch i boki były lekko zmrożone.
  7. Polewę w temperaturze około 33-35°C rozlewamy na tort. Odstawiamy na 15 minut, odcinamy nożem „sopelki” i wkładamy do lodówki.
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o