Deser w pucharkach z kremem pistacjowym i warstwą czekoladowo-orzechową, udekorowany pokruszonymi pistacjami i mini herbatnikami

Pucharki z kremem pistacjowym i czekoladowo-orzechową nutą

50min
6porcji
Łatwy


Deser w pucharkach z kremem pistacjowym i czekoladowo-orzechową nutą to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika słodkości. Delikatny krem pistacjowy powstaje z połączenia zmielonych pistacji, masła i bitej śmietany, co nadaje mu aksamitną konsystencję i intensywny smak. Na dnie pucharków znajduje się warstwa kremu czekoladowo-orzechowego ze zmielonymi sucharkami, które dodają przyjemnej chrupkości. Całość wieńczy posypka z prażonych pistacji i dekoracja z mini herbatników. To prosty, a zarazem efektowny deser, idealny na specjalne okazje, jak i codzienną przyjemność.

SKŁADNIKI -KREM PISTACJOWY

  • 100 g pistacji
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny (na 4 łyżki wody)

MASA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA Z SUCHARKAMI

  • 220 g kremu czekoladowo-orzechowego
  • 60 g sucharków

DODATKOWO

  • 18 szt mini herbatników do ozdoby

PRZEPIS NA PUCHARKI Z KREMEM PISTACJOWYM Z CZEKOLADOWO-ORZECHOWĄ NUTĄ

PRZYGOTOWANIE MASY CZEKOLADOWO-ORZECHOWEJ Z SUCHARKAMI

  1. Sucharki zmiksować. Wymieszać z kremem czekoladowo-orzechowym. Wyłożyć na spód pucharków.

PRZYGOTOWANIE KREMU PISTACJOWEGO

  1. Część pistacji rozdrobnić, pozostawić do posypania. Resztę pistacji zblendować z masłem, na gładką masę.
  1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia.
  2. Schłodzoną śmietanę ubić krótko mikserem. Śmietan-Fix wymieszać z cukrem pudrem, wsypać do śmietany. Ubijać na sztywno przez około 5 minut.
  3. Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie z masą pistacjową, przełożyć do rękawa cukierniczego (z ozdobną tylką).
  4. Krem pistacjowy wycisnąć do pucharków, wierzch posypać rozdrobnionymi pistacjami, ozdobić mini herbatnikami.
Krem pistacjowy w pucharkach
Podziel się
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze