Deser w pucharkach z kremem pistacjowym i czekoladowo-orzechową nutą to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika słodkości. Delikatny krem pistacjowy powstaje z połączenia zmielonych pistacji, masła i bitej śmietany, co nadaje mu aksamitną konsystencję i intensywny smak. Na dnie pucharków znajduje się warstwa kremu czekoladowo-orzechowego ze zmielonymi sucharkami, które dodają przyjemnej chrupkości. Całość wieńczy posypka z prażonych pistacji i dekoracja z mini herbatników. To prosty, a zarazem efektowny deser, idealny na specjalne okazje, jak i codzienną przyjemność.
SKŁADNIKI -KREM PISTACJOWY
- 100 g pistacji
- 2 łyżki masła
- 500 ml śmietany 36%
- 2 opakowania śmietan-fix
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (na 4 łyżki wody)
MASA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA Z SUCHARKAMI
- 220 g kremu czekoladowo-orzechowego
- 60 g sucharków
DODATKOWO
- 18 szt mini herbatników do ozdoby
PRZEPIS NA PUCHARKI Z KREMEM PISTACJOWYM Z CZEKOLADOWO-ORZECHOWĄ NUTĄ
PRZYGOTOWANIE MASY CZEKOLADOWO-ORZECHOWEJ Z SUCHARKAMI
- Sucharki zmiksować. Wymieszać z kremem czekoladowo-orzechowym. Wyłożyć na spód pucharków.
PRZYGOTOWANIE KREMU PISTACJOWEGO
- Część pistacji rozdrobnić, pozostawić do posypania. Resztę pistacji zblendować z masłem, na gładką masę.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę ubić krótko mikserem. Śmietan-Fix wymieszać z cukrem pudrem, wsypać do śmietany. Ubijać na sztywno przez około 5 minut.
- Ubitą śmietanę wymieszać delikatnie z masą pistacjową, przełożyć do rękawa cukierniczego (z ozdobną tylką).
- Krem pistacjowy wycisnąć do pucharków, wierzch posypać rozdrobnionymi pistacjami, ozdobić mini herbatnikami.
