Wszystkie


Filety z kurczaka w boczku z porą i jabłkami
Filety z kurczaka w boczku z porą i jabłkami to bardzo łatwe, przepyszne danie na obiad, kolację lub na imprezę!!! Małe kawałki filetów z kurczaka owijamy w długi plaster surowego boczku wędzonego i pieczemy razem z jabłkami w piekarniku. Owinięte filety z jabłkami można również smażyć na patelni grillowej, do […]

Filety z kurczaka w boczku z porą i jabłkami


Ciasto popapraniec
Dzisiaj na deser lekko pomieszane ciasto o śmiesznej nazwie POPAPRANIEC. Biszkopt na oleju łączymy z wiórkami kokosowymi, kakaem i makiem. Ciasto przekładamy masę budyniową, na wierzch układamy prażone orzechy włoskie i płatki migdałowe. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Popapraniec świetnie nadaje się przede wszystkim na Święta Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI NA CIASTO […]

Ciasto popapraniec


Śledzie po żydowsku
Śledzie po żydowsku nadają się nie tylko na wigilijny stół. Taki zimny bufet świetnie pasuje na każdą imprezę. Niezastąpionymi składnikami są tu oczywiście matiasy solone, rodzynki, cebula i czosnek. Główną przyprawą, która podkreśli smak śledzi jest przede wszystkim pieprz ziołowy. Składniki układamy warstwami w 3-słoikach po 0,5 litra i przechowujemy […]

Śledzie po żydowsku



Krokiety z kapustą i pieczarkami
Krokiety z kapustą i pieczarkami to jedno z naszych ulubionych potraw wigilijnych i nie tylko. Przygotowanie krokietów jest trochę czasochłonne, więc farsz najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Niezastąpionym dodatkiem jest barszcz czerwony i oczywiście świąteczny nastrój! SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI 3 szklanki mleka 3,2 % 2 szklanki wody (niegazowanej) 3 szklanki […]

Krokiety z kapustą i pieczarkami


Tort zimowy z kremem z bitą śmietaną i białą czekoladą
W bardzo szczególny sposób chciałabym złożyć wszystkim życzenia radosnych Świąt Bożego Narodzenia, z tej okazji przygotowałam przepis na tort zimowy. Mam nadzieję, że spodoba się Wam moja świąteczna „pocztówka”. Tort przygotowałam na bazie biszkoptu z makiem, który przełożyłam pysznym kremem z bitej śmietany i białej czekolady. W środku ułożyłam kostki […]

Tort zimowy z kremem z bitą śmietaną i białą czekoladą


Bezy - beziki (beza francuska)
Do ozdoby mojego tortu zimowego, przygotowałam dwukolorowe bezy-beziki na tzw. bezie francuskiej. Beza bywa „nieco” kapryśna, ale wystarczy przestrzegać kilku zasad. Bezy nie lubią tłuszczu, dlatego do ubijania używamy metalowego naczynia, które dokładnie czyścimy. Nie lubią przede wszystkim wilgoci, wilgoć z powietrza ma duży wpływ już przy ubijaniu piany z […]

Bezy – beziki (beza francuska)



Ryba po grecku
Ryba po grecku bardzo dobrze przyjęła się na polskich stołach w wigilię. Można podawać ją na zimno i na ciepło, zwłaszcza z ziemniakami do obiadu! Kawałki smażonej ryby przykrywamy gęstym sosem z duszonych warzyw: marchewki, selera z podsmażoną wcześniej papryką czerwoną i cebulą. Na co dzień i od święta, proste […]

Ryba po grecku


Pierogi z kapustą i pieczarkami 2
Pierogi z kapustą i pieczarkami oczywiście nie tylko w święta, ale już w klimacie przedświątecznym. Grzyby w tym przepisie dodaję tylko w niewielkiej ilości dla smaku. Można zastąpić je kostkami grzybowego bulionu, wtedy zamiast sosu grzybowego pierogi podaję z podsmażoną cebulką. Królewski dodatek to oczywiście barszcz czerwony. SKŁADNIKI NA FARSZ […]

Pierogi z kapustą i pieczarkami


Chrusty
To nie karnawał, ani tłusty czwartek, czy też ostatki, a u nas na deser chusty!!! Tradycyjne chrupkie ciastka, posypane cukrem pudrem. Ciasto przygotowane głównie na bazie mąki pszennej, żółtek z dodatkiem śmietany, masła, cukru pudru i spirytusu. Smażymy je na głębokim tłuszczu, ja używam oleju rzepakowego. Szybciej znikają niż się […]

Chrusty



Spaghetti bolognese
W mojej wersji spaghetti bolognese to przepis na mega szybki obiad, inspirowany znaną potrawą. We włoskiej wersji bazą jest mieszanka mięsa wieprzowego i wołowego. W naszym menu wieprzowina ma zdecydowaną przewagę, więc postanowiłam zastąpić ją delikatnym, lekko strawnym filetem z indyka. Mięso mielone podsmażam z cebulą oraz gotową mieszanką ziół […]

Spaghetti bolognese


Sałatka z awokado i mozzarellą
Dziś dla smakoszy kolejny przepis na prostą imprezową sałatkę tym razem z awokado i mozzarellą. Sałatka ta wygląda może niepozornie, ale to hit ! Smak awokado i mozzarelli podkreśla sos winegret na bazie soku z cytryny, oliwy, czosnku i majeranku. Rukola, którą wykładam na spód, nie tylko uzupełnia smak ale […]

Sałatka z awokado i mozzarellą


Pizza z pesto
Jesień to czar kolorów, opadające liście, ostatnie ciepłe dni … a u nas gorący piekarnik i zapach pizzy z pesto unoszący się w całym domu. Główny składnik to oczywiście pesto z zielonych oliwek i bazylii na idealnym cieście. Dla uzupełnienia smaku wędzony boczek, ser mozzarella, słonecznik, kukurydza i pomidorki cherry. […]

Pizza z pesto



Ciasto orzechowe (orzechowiec)
Dziś na deser orzechowiec. Pyszne kruche ciasto z orzechami włoskimi i miodem przełożone kremem budyniowym na bazie masła. Połączenie tych składników głównie kojarzy nam się ze z nadchodzącymi świętami, więc już teraz zachęcam do sprawdzenia przepisu. SKŁADNIKI NA CIASTO 3,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 2 […]

Ciasto orzechowe (orzechowiec)


Leczo paprykowe z cukinią
W każdym domu leczo paprykowe to stały punkt w menu. Do mojego lecza zamiast pomidorów dodaję kabaczek – zieloną cukinię. Oczywiście nie może zabraknąć plasterków kiełbasy i cebuli. Leczo doprawiamy magi, solą, pieprzem, dodajemy słodką paprykę, liść laurowy i ziele angielskie do smaku. Szybka, syta, jednogarnkowa potrawa na każdą okazję. […]

Leczo paprykowe z cukinią


Gulasz po węgiersku
Gulasz po węgiersku to idealny dodatek do placków ziemniaczanych. Podstawą tego gulaszu jest wołowina, która idealnie komponuje się z pomidorami i papryką. Z przypraw największą rolę moim zdaniem odgrywa kminek. Po dodaniu czerwonego wina wytrawnego, gulasz nieco zmienił smak, dlatego wolę wersję bez wina. Wszystko jest oczywiście kwestią upodobań. SKŁADNIKI […]

Gulasz po węgiersku