Wiśnie drylowane w słoikach

Wiśnie drylowane w słoikach


schedule
180min
5
Średni

Koniecznie w naszej spiżarni nie może zabraknąć wiśni drylowanych w słoikach. Dostępne w sprzedaży te przetwory często pozbawione są soku a owoce koloru. Drylowane wiśnie wykorzystuję do ciast i owocowej zupy, dlatego co rok, na zimę robię przynajmniej kilka słoików. Z podanej ilości owoców otrzymamy około 5 słoików po 0,72 litra (tj. około 700 g owoców na jeden słoik).

SKŁADNIKI

  • 3,5 kg wiśni
  • 1 kg cukru

PRZEPIS NA WIŚNIE DRYLOWANE W SŁOIKACH

  1. Wodą z płynem do naczyń wymyć słoiki (około 7 słoików w razie uszkodzenia) oraz pokrywki. Pokrywki tak jak słoiki nie mogą być uszkodzone (zardzewiałe).
  2. Następnie sparzyć wrzątkiem i pozostawić do wyschnięcia. W żadnym przypadku nie wycierać słoików ścierką kuchenną, aby uniknąć rozwoju bakterii z pozostawionych włókien!
  3. Mój sposób na prawidłowo dopasowane pokrywki przed gotowaniem : nalewam do słoików małą ilość przegotowanej, gorącej wody, zakręcam pokrywkę, odwracam słoik do góry nogami na ścierce kuchennej. Jeżeli po chwili, woda nie wycieka ze słoika oznaczam dany słoik i pokrywkę cyfrą markerem. Odkręcam pokrywkę, odkładam ją na bok.
  4. Wiśnie wymyć w zimnej wodzie i wydrylować.
  5. Układać ciasno w słoikach: warstwa wiśni i około 2 łyżki cukru.
  6. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na 12 godzin, żeby wiśnie puściły sok.
  7. Uzupełnić słoiki owocami do wysokości szyjki słoika.
  8. Zabrudzoną zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  9. Sparzamy użyte wcześniej pokrywki.
  10. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  11. Na dnie wysokiego garnka (wyższego od naszych słoików) ułożyć lnianą ściereczkę kuchenną, na której stawiamy zakręcone słoiki, tak aby nie stykały się.
  12. Zalewamy garnek wodą do wysokości 2/3 słoika. Przykrywamy uchyloną lekko pokrywką.
  13. Na średnim gazie gotujemy wodę. Pasteryzujemy 25 minut od momentu zagotowania wody. Zmniejszamy gaz tak aby woda delikatnie bulgotała. W słoikach powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
  14. Wyłączyć gaz. Odczekać jakieś 10 minut. Ostrożnie wyciągnąć słoiki, dokręcić pokrywki.
  15. Słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce kuchennej, do ostygnięcia. Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką. Jeżeli cukier nie rozpuścił się całkowicie – potrząsnąć słoikiem.
  16. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o