Wiśnie drylowane w słoikach

Wiśnie drylowane w słoikach


schedule
180min
5
Średni

Koniecznie w naszej spiżarni nie może zabraknąć wiśni drylowanych w słoikach. Dostępne w sprzedaży te przetwory często pozbawione są soku a owoce koloru. Drylowane wiśnie wykorzystuję do ciast i owocowej zupy, dlatego co rok, na zimę robię przynajmniej kilka słoików. Z podanej ilości owoców otrzymamy około 5 słoików po 0,72 litra (tj. około 700 g owoców na jeden słoik).

SKŁADNIKI

  • 3,5 kg wiśni
  • 1 kg cukru

PRZEPIS NA WIŚNIE DRYLOWANE W SŁOIKACH

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Wiśnie wymyć w zimnej wodzie i wydrylować.
  3. Układać ciasno w słoikach: warstwa wiśni i około 2 łyżki cukru.
  4. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na 12 godzin, żeby wiśnie puściły sok.
  5. Uzupełnić słoiki owocami do wysokości szyjki słoika.
  6. Ponownie wymyć i sparzyć gorącą wodą pokrywki.
  7. Zabrudzoną zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  8. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  9. Słoiki pasteryzujemy przez 25 minut.
  10. Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką. Jeżeli cukier nie rozpuścił się całkowicie – potrząsnąć słoikiem.
  11. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o