Tort cappuccino

Tort cappuccino


schedule
120min
14
Średni

Tort CAPPUCCINO – to idealny, pyszny tort na każdą okazję. Biszkopt pieczemy razem z kawą cappuccino, dodajemy ją również do masy śmietanowej. Rozkrojone ciasto biszkoptowe nasączamy również kawą ze spirytusem. Tort jest puszysty, delikatny i mega aromatyczny.
Można udekorować go w dowolny sposób, proponuję truskawki i polewę czekoladową. Poniżej podaję przepis na tort 3-warstwowy, na tortownicę o średnicy 22 cm.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 4 łyżki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki kawy cappuccino (w proszku)  orzechowej lub classic
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ

  • 1 litr śmietany 30 %
  • 4 opakowania śmietan-fix
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kawy cappuccino

DODATKOWO

  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy cappuccino                     (z 6 łyżeczek)
  • 60 ml spirytusu
  • kawałek margaryny do smarowania tortownicy
  • truskawki, polewa czekoladowa do ozdobienia tortu

PRZEPIS NA TORT CAPPUCCINO

  1. Tortownicę wysmarować margaryną, oprószyć mąką.
  2. Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem.
  3. Dodawać powoli żółtka roztrzepane z wodą.
  4. Dodać mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia.
  5. Delikatnie wymieszać, wyłożyć do tortownicy.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut.
  7. Biszkopt odstawić do ostygnięcia, podzielić na trzy części, nasączyć kawą ze spirytusem.
  8. Przygotować masę śmietanową. Śmietanę chwilę ubijać, wsypać cukier puder wymieszany ze śmietan-Fixem.
  9. Śmietanę ubijać aż będzie sztywna, na koniec wymieszać z cappuccino (w proszku).
  10. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie ostudzić stale mieszając.
  11. Letnią żelatynę od razu powoli wlewać do śmietany, dokładnie wymieszać mikserem.
  12. Śmietanę podzielić na trzy części potrzebne do przełożenia tortu oraz wyrównania boków.
  13. Ciasto odstawić na noc do lodówki.
  14. Tort ozdobić truskawkami i polewą czekoladową.
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o