Tort bezowy - beza Pavlova

Tort bezowy – Beza Pavlova


schedule
120min
10
Średni

Dziś na deser tort bezowy – Beza Pavlova. Beza wyszła idealna, wysuszana na zewnątrz z delikatną pianką w środku. Tort bezowy jest bardzo kruchy dlatego może pękać, ale to nie jest żaden problem, liczy się efekt końcowy. Bezę Pavlovą wyłożyłam kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Do tego owoce: mango, truskawki, borówki amerykańskie i miąższ z marakui. Prawdziwe niebo w gębie!!! 🙂

SKŁADNIKI NA BEZY-BEZIKI

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA KREM

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 2 marakuje
  • 1 mango
  • 200 g truskawek
  • 100 g borówek amerykańskich

PRZEPIS NA BEZĘ PAVLOVA

  1. Przygotować bezę Pavlovą. Jajka umyć, osuszyć. Przy oddzielaniu białek należy uważać, żeby nie dostała się do nich nawet odrobina żółtka.
  2. W metalowym, odtłuszczonym (wysokim) garnku lub misie (o pojemności 3 litrów) rozpocząć ubijanie białek.
  3. Po lekkim spienieniu dodać szczyptę soli, dalej ubijać na wysokich obrotach, aż piana z białek będzie sztywna, ale nie rozbita na „puch”.
  4. Do piany dodać sporą łyżkę drobnego cukru, ubijać pianę, aż cukier się rozpuści (testujemy czy nie będzie wyczuwalny między palcami), dopiero wtedy dodajemy następną łyżkę cukru.
  5. Białka ubijać, aż piana będzie mega sztywna, gęsta i lśniąca.
  6. Pianę delikatnie wymieszać najpierw z mąką ziemniaczaną, następnie z sokiem z cytryny, a na koniec z octem.
  7. Blachę wyłożyć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), a na nią wyłożyć papier do pieczenia. Na środku papieru rysujemy ołówkiem okrąg o średnicy 22 cm. Papier odwracamy, żeby ślad ołówka nie odbił się na bezie. Wierzch dodatkowo oprószyć mąką ziemniaczaną.
  8. Ubitą bezę wyłożyć na środek naszego okręgu, rozłożyć łyżką na brzegi tworząc jednocześnie wgłębienie.
  9. Ściankę bezy można uformować zewnętrzną stroną łyżki, od dołu do góry. Robimy to w miarę szybko zanim beza opadnie.
  10. Bezy suszymy w lekko uchylonym piekarniku (wystarczy włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki), nagrzanym do 120°C przez 30 minut, potem w temperaturze 100°C przez 90 minut (najlepiej z termoobiegiem).
  11. Beza w trakcie pieczenia trochę zwiększy swoją objętość. Na koniec suszenia wgłębienie lekko opadnie. Ścianki bezy stworzą skorupkę, w środku otrzymamy warstwę delikatnej pianki.
  12. Bezę zostawić do ostudzenia w wyłączonym piekarniku.
  13. Przygotować krem. Śmietanę kremówkę ubić razem z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
  14. Owoce wymyć osuszyć, pokroić : mango w kostkę, truskawki na cząstki.
  15. Bezę przełożyć na paterę. Dopiero przed podaniem wgłębienie bezy napełnić kremem, wyłożyć owoce (na koniec miąższ marakui).
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o