Święta


Ciasto popapraniec
Dzisiaj na deser lekko pomieszane ciasto o śmiesznej nazwie POPAPRANIEC. Biszkopt na oleju łączymy z wiórkami kokosowymi, kakaem i makiem. Ciasto przekładamy masę budyniową, na wierzch układamy prażone orzechy włoskie i płatki migdałowe. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Popapraniec świetnie nadaje się przede wszystkim na Święta Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI NA CIASTO […]

Ciasto popapraniec


Śledzie po żydowsku
Śledzie po żydowsku nadają się nie tylko na wigilijny stół. Taki zimny bufet świetnie pasuje na każdą imprezę. Niezastąpionymi składnikami są tu oczywiście matiasy solone, rodzynki, cebula i czosnek. Główną przyprawą, która podkreśli smak śledzi jest przede wszystkim pieprz ziołowy. Składniki układamy warstwami w 3-słoikach po 0,5 litra i przechowujemy […]

Śledzie po żydowsku


Krokiety z kapustą i pieczarkami
Krokiety z kapustą i pieczarkami to jedno z naszych ulubionych potraw wigilijnych i nie tylko. Przygotowanie krokietów jest trochę czasochłonne, więc farsz najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Niezastąpionym dodatkiem jest barszcz czerwony i oczywiście świąteczny nastrój! SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI 3 szklanki mleka 3,2 % 2 szklanki wody (niegazowanej) 3 szklanki […]

Krokiety z kapustą i pieczarkami



Tort zimowy z kremem z bitą śmietaną i białą czekoladą
W bardzo szczególny sposób chciałabym złożyć wszystkim życzenia radosnych Świąt Bożego Narodzenia, z tej okazji przygotowałam przepis na tort zimowy. Mam nadzieję, że spodoba się Wam moja świąteczna „pocztówka”. Tort przygotowałam na bazie biszkoptu z makiem, który przełożyłam pysznym kremem z bitej śmietany i białej czekolady. W środku ułożyłam kostki […]

Tort zimowy z kremem z bitą śmietaną i białą czekoladą


Ryba po grecku
Ryba po grecku bardzo dobrze przyjęła się na polskich stołach w wigilię. Można podawać ją na zimno i na ciepło, zwłaszcza z ziemniakami do obiadu! Kawałki smażonej ryby przykrywamy gęstym sosem z duszonych warzyw: marchewki, selera z podsmażoną wcześniej papryką czerwoną i cebulą. Na co dzień i od święta, proste […]

Ryba po grecku


Pierogi z kapustą i pieczarkami 2
Pierogi z kapustą i pieczarkami oczywiście nie tylko w święta, ale już w klimacie przedświątecznym. Grzyby w tym przepisie dodaję tylko w niewielkiej ilości dla smaku. Można zastąpić je kostkami grzybowego bulionu, wtedy zamiast sosu grzybowego pierogi podaję z podsmażoną cebulką. Królewski dodatek to oczywiście barszcz czerwony. SKŁADNIKI NA FARSZ […]

Pierogi z kapustą i pieczarkami



Ciasto orzechowe (orzechowiec)
Dziś na deser orzechowiec. Pyszne kruche ciasto z orzechami włoskimi i miodem przełożone kremem budyniowym na bazie masła. Połączenie tych składników głównie kojarzy nam się ze z nadchodzącymi świętami, więc już teraz zachęcam do sprawdzenia przepisu. SKŁADNIKI NA CIASTO 3,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 2 […]

Ciasto orzechowe (orzechowiec)


Życzenia wielkanocne, świąteczne PrzepisyNaMedal
WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH. Święta już blisko, lista zakupów zrobiona, przepisy w gotowości! Korzystając z okazji chciałabym złożyć wszystkim życzenia. Radości i siły płynącej z istoty Świąt Wielkanocnych, by uśmiech i wiosenny optymizm towarzyszyły Wam każdego dnia. Na świątecznym stole kolorowych pisanek, lukrowanych babek, mazurków oraz wielkanocnego koszyka pełnego marzeń i […]

Życzenia wielkanocne – świąteczne PrzepisyNaMedal


Muffiny czekoladowe 1
Dziś muffiny ale tym razem czekoladowe. Szybki ale smaczny weekendowy deser. Dla podkręcenia smaku olejek pomarańczowy i oczywiście czekolada ze skórką pomarańczy. Moje ulubione połączenie smaków! SKŁADNIKI 2 szklanki mąki luksusowej lub tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki lub kefiru 2 […]

Muffiny czekoladowe



Pasztet mięsny
Z myślą o nadchodzących świętach wielkanocnych przygotowałam przepis na tradycyjny domowy pasztet mięsny. Do mojego pasztetu dodaję cztery rodzaje mięsa: łopatkę, boczek wieprzowy, nogę z kurczaka i wątróbkę drobiową. Jest bardzo smaczny, lekko wilgotny, idealnie przyprawiony nie tylko na świąteczny stół. Pasztet mięsny jest też na pewno zdrowszy od kupnych […]

Pasztet mięsny


Gołąbki z mięsem i ryżem
Gołąbki z mięsem i ryżem to podstawa nie tylko kuchni polskiej. To idealna potrawa, szybka do odgrzania, chociaż trochę pracochłonna. Sprawdza się w święta i na imprezach. Przepis na około 24-26 sztuk gołąbków z sosem pomidorowym zamieszczam przede wszystkim z myślą o potomnych. Może będzie kontynuacja kuchni mamy? 🙂 Zapewne […]

Gołąbki z mięsem i ryżem


Makowe babeczki z kajmakiem 1
Jest wiele przepisów na świąteczne ciasta z makiem. Myślę, że przepis na makowe babeczki z kajmakiem będzie idealnym wyborem dla niezdecydowanych. Przygotowanie ich jest mniej „skomplikowane” niż przygotowanie makowca zawijanego. Wystarczy przygotować babeczki z kruchego ciasta na maśle i kupić gotową masę makową z bakaliami. Sami możecie sprawdzić jak bardzo […]

Makowe babeczki z kajmakiem



Barszcz czerwony z uszkami 3
W moim domu wstępne przygotowania do Wigilii rozpoczęte! Barszcz czerwony z uszkami mamy zawsze przygotowany już nawet dwa tygodnie wcześniej. Pozostały wigilijny czas można wykorzystać na przygotowanie innych świątecznych potraw. W farszu do uszek łączę pieczarki z grzybami i mocno podkreślam smak przyprawami. Uszka lepimy z całą rodziną – w […]

Barszcz czerwony z uszkami


Makowiec zawijany
Na świątecznym stole nie może zabraknąć potraw z makiem, który w symbolice polskich tradycji ma przynieść dostatek. Śmiało mogę więc zaproponować przepis na „makowiec, który zawsze się udaje”. Oprócz bakalii do masy makowej dodaję rozkruszone biszkopty, które wchłaniają nadmiar wody. Masa nie może być zbyt wilgotna, gdyż ciasto będzie odstawać […]

Makowiec zawijany


Aromatyczne śledzie z rodzynkami 1
Na świątecznym polskim stole nie może zabraknąć śledzi. Mój ulubiony przepis to pachnące goździkami, aromatyczne śledzie z rodzynkami, w pomidorowym sosie z cebulką. Bardzo prosty ale smaczny sposób na pachnącą świętami przystawkę z ryb. Przed podaniem śledzie układamy w słoikach (2 po 0,66 l.) i odstawiamy na noc do lodówki. […]

Aromatyczne śledzie z rodzynkami