Święta


Barszcz czerwony z uszkami 1
W moim domu wstępne przygotowania do Wigilii rozpoczęte! Barszcz czerwony z uszkami mamy zawsze przygotowany już nawet dwa tygodnie wcześniej. Pozostały wigilijny czas można wykorzystać na przygotowanie innych świątecznych potraw. W farszu do uszek łączę pieczarki z grzybami i mocno podkreślam smak przyprawami. Uszka lepimy z całą rodziną – w […]

Barszcz czerwony z uszkami


Makowiec zawijany
Na świątecznym stole nie może zabraknąć potraw z makiem, który w symbolice polskich tradycji ma przynieść dostatek. Śmiało mogę więc zaproponować przepis na „makowiec, który zawsze się udaje”. Oprócz bakalii do masy makowej dodaję rozkruszone biszkopty, które wchłaniają nadmiar wody. Masa nie może być zbyt wilgotna, gdyż ciasto będzie odstawać […]

Makowiec zawijany


Aromatyczne śledzie z rodzynkami
Na świątecznym polskim stole nie może zabraknąć śledzi. Mój ulubiony przepis to pachnące goździkami, aromatyczne śledzie z rodzynkami, w pomidorowym sosie z cebulką. Bardzo prosty ale smaczny sposób na pachnącą świętami przystawkę z ryb. Przed podaniem śledzie układamy w słoikach (2 po 0,66 l.) i odstawiamy na noc do lodówki. […]

Aromatyczne śledzie z rodzynkami



Sernik z bitą śmietaną
Na nadchodzące święta mam idealną propozycję na wyśmienity sernik z bitą śmietaną. Sernik ten jest niezwykle puszysty dzięki pianie z białek a przede wszystkim niebiańsko smaczny. Na pewno skusi każdego! Składniki wystarczają na blaszkę o wymiarach 32/21 cm. Tym razem rozłożyłam je na dwie tortownice o średnicy 20-24 cm SKŁADNIKI […]

Sernik z bitą śmietaną


Kapuśniaki
Zanim przyjdą święta postanowiłam zrobić kapuśniaczki z kapustą i pieczarkami. Krucho drożdżowe ciasto z tego przepisu pozostaje świeże przez 3 dni. Proporcje składników dobrałam tak, że ciasto jest pulchne, delikatne, po prostu idealne! Kapustę z pieczarkami doprawiłam tak, żeby smak był wyrazisty. Kapuśniaczki nadają się nie tylko na święta, sprawdzają […]

Kapuśniaki


Mazurek wielkanocny
Mój mazurek wielkanocny to idealny przepis na kruche ale pulchne ciasto, przełożone tradycyjnie marmoladą. Składniki wystarczają na ciasto o średnicy 20 cm. Ciasto należy przygotować na cztery dni przed podaniem. Dzięki temu można wcześniej rozłożyć świąteczne przygotowania w kuchni. Mazurek można ozdobić w dowolny sposób: polewą, figurkami oraz jajkami z […]

Mazurek wielkanocny