Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

20min
4porcje
Łatwy

W mojej wersji spaghetti bolognese to przepis na mega szybki obiad, inspirowany znaną potrawą. We włoskiej wersji bazą jest mieszanka mięsa wieprzowego i wołowego. W naszym menu wieprzowina ma zdecydowaną przewagę, więc postanowiłam zastąpić ją delikatnym, lekko strawnym filetem z indyka. Mięso mielone podsmażam z cebulą oraz gotową mieszanką ziół do gyrosa, która podkreśla jego smak. Sos pomidorowy doprawiam czosnkiem, papryką słodką i gotową mieszanką ziół do pizzy. Jeszcze tylko sól, pieprz, magi, odrobina cukru i gotowe.

SKŁADNIKI – SPAGHETTI BOLOGNESE

SOS BOLOGNESE

  • 300 g mielonego mięsa (łopatka wieprzowa lub filet z indyka)
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 2 łyżki przypraw do pizzy
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz, magi do smaku
  • natka pietruszki

DODATKOWO

  • 500 g makaronu spaghetti

PRZEPIS NA SPAGHETTI BOLOGNESE

  1. Do małego płaskiego garnka wlać olej, dodać mielonego indyka, pokrojoną w kostkę cebulę, 3-szczypty soli, przyprawę gyros. Smażyć krótko około 5 minut, stale mieszając, aż mięso się zetnie.
  2. Dodać przecier pomidorowy, przyprawę do pizzy, wyciśnięty czosnek, cukier, paprykę słodką, majeranek.
  3. Sos dusimy około 5 minut od zagotowania.
  4. Makaron spaghetti gotujemy w osolonym wrzątku przez około 10 minut, odcedzić.
  5. Sos bolognese wyłożyć na wierzch makaronu.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments