Śledzie po żydowsku

Śledzie po żydowsku

120min
12porcji
Łatwy

Śledzie po żydowsku nadają się nie tylko na wigilijny stół. Taki zimny bufet świetnie pasuje na każdą imprezę. Niezastąpionymi składnikami są tu oczywiście matiasy solone, rodzynki, cebula i czosnek. Główną przyprawą, która podkreśli smak śledzi jest przede wszystkim pieprz ziołowy. Składniki układamy warstwami w 3-słoikach po 0,5 litra i przechowujemy w lodówce. Śledzie po żydowsku najlepsze są po dwóch dniach.

SKŁADNIKI – ŚLEDZIE PO ŻYDOWSKU

  • 70 dkg matiasów solonych
  • mała główka czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 200 g rodzynek
  • pieprz ziołowy

ZALEWA

  • 2/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego
  • 1/4 szklanki octu z jabłek
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 6 listków laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego

PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO ŻYDOWSKU

  1. Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez około 2-godziny, w trakcie zmienić trzykrotnie wodę.
  2. Wszystkie składniki na zalewę zagotować, odstawić do ostudzenia.
  3. Słoiki i pokrywki sparzyć wrzątkiem.
  4. Cebulę pokroić w paseczki, sparzyć.
  5. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, ząbki czosnku pokroić w plasterki.
  6. W słoikach układać luźno warstwami: śledzie posypane pieprzem ziołowym, cebulę, czosnek i około 10 rodzynków. Przy połowie słoika zalać ciepłą zalewą, ułożyć kolejne warstwy, uzupełnić zalewą.
  7. Słoiki zakręcić i odstawić na 24-godziny do lodówki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments