Sernik z bitą śmietaną

Sernik z bitą śmietaną


schedule
120min
20
Łatwy

Na nadchodzące święta mam idealną propozycję na wyśmienity sernik z bitą śmietaną. Sernik ten jest niezwykle puszysty dzięki pianie z białek a przede wszystkim niebiańsko smaczny. Na pewno skusi każdego! Składniki wystarczają na blaszkę o wymiarach 32/21 cm. Tym razem rozłożyłam je na dwie tortownice o średnicy 20-24 cm

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 8 jaj + 2 białka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • cukier waniliowy
  • olejek śmietankowy
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 6 łyżek cukru pudru

PRZEPIS NA SERNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, owinąć w folię, odstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Blaszkę (lub tortownice) posmarować margaryną następnie rozłożyć kruche ciasto.
  3. Ser utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym, wymieszać z budyniem i olejkiem śmietankowym.
  4. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać do sera, wymieszać.
  5. Białka ubić na sztywno z cukrem i delikatnie wymieszać z masą serową.
  6. Ser wyłożyć na spód z ciasta.
  7. Sernik z bitą śmietaną piec przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 170°C.
  8. Po wyłączeniu sernik pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku na 3 godziny.
  9. Przed podaniem wierzch sernika można ozdobić bitą śmietaną.
Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz