Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami


schedule
120min
10-12
Łatwy

Uwielbiam sernik na zimno, a właśnie mamy sezon na truskawki. Do mojego sernika dodałam serek mascarpone, bitą śmietanę oraz galaretkę brzoskwiniową. Połowę masy serowej połączyłam z kakao. Sernik jest delikatny, rozpływa się w ustach! Galaretka ze świeżymi truskawkami jest uwieńczeniem smaku. Ciasto nie wymaga pieczenia – na spód wykładam rozkruszone biszkopty wymieszane z roztopionym masłem. Składniki wystarczają na tortownicę o średnicy 20-24 cm.

SKŁADNIKI

  • 1 kg sera białego śmietankowego
  • 200 g serka mascarpone
  • 330 ml słodkiej śmietany 30 %
  • 1 śmietan FIX
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 kg truskawek
  • 200 g biszkoptów
  • 100 g masła

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Roztopić masło, dodać do rozkruszonych biszkoptów, wymieszać.
  2. Biszkopty wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej margaryną.
  3. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1-szklance gorącej wody, ostudzić.
  4. Śmietan FIX mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy do śmietany, ubijamy przez około 4 minuty.
  5. Mieszamy ser biały, serek mascarpone z bitą śmietaną.
  6. Na koniec dodajemy lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową, mieszamy mikserem.
  7. Do połowy masy serowej, w osobnym naczyniu dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.
  8. Masę z kakao wykładamy na biszkopty.
  9. Następnie ostrożnie, wykładamy drugą połowę masy serowej.
  10. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
  11. Rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 1,5-szklanki gorącej wody, ostudzić.
  12. Truskawki rozcinamy na połówki, układamy na wierzch sernika.
  13. Na truskawki wylewamy lekko tężejącą galaretkę truskawkową.
  14. Sernik odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

SMACZNEGO

Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz