Sernik na zimno z owocami

Sernik na zimno z owocami

90min
14porcji
Łatwy

Dziś w naszym domu na deser króluje sernik na zimno z owocami. Maliny, truskawki, jagody czy jeżyny nadają pięknej barwy i są idealną ozdobą. Smak owoców podkręcony oczywiście galaretkami, które jednocześnie nadają odpowiedniej konsystencji. Do sera twarogowego dodaję kremowy serek mascarpone i bitą śmietanę, która nadaje lekkości masie serowej. Na spód sernika tym razem wyłożyłam zmielone herbatniki maślano-kakaowe wymieszane z masłem. Podane składniki wystarczają na tortownicę o średnicy 20 cm.

SKŁADNIKI – SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI

  • 1 kg mielonego twarogu sernikowego
  • 330 ml śmietany słodkiej 30 %
  • 2 opakowania śmietan-FIX
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g herbatników maślano-kakaowych
  • 2/3 kostki masła
  • 200 g jagód lub jeżyn
  • 200 g malin lub truskawek
  • 1 galaretkę owocową niebieską
  • 1 galaretkę malinową lub truskawkową
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 4 łyżki cukru
  • owoce do ozdobienia sernika

PRZEPIS – SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI

  1. Tortownicę wysmarować masłem.
  2. Herbatniki zmielić.
  3. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami, wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać.
  4. W małym rondelku podsmażyć jagody (lub jeżyny) z dodatkiem 2-łyżek cukru przez 5 minut, odstawić.
  5. W osobnym rondelku podsmażyć maliny lub truskawki z dodatkiem 2-łyżek cukru przez 5 minut, odstawić.
  6. Niebieską galaretkę owocową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wymieszać z jagodami (jeżynami).
  7. Galaretkę malinową lub truskawkową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wymieszać z malinami (truskawkami).
  8. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić.
  9. Śmietan-FIX-y wymieszać z cukrem pudrem.
  10. Śmietanę chwilę ubić, zmniejszyć obroty, wsypać cukier puder wymieszany ze śmietan-FIX-ami. Ubijać na wysokich obrotach przez 3 minuty.
  11. Ser wymieszać z serkiem mascarpone i ubitą śmietaną.
  12. Masę serową podzielić na trzy części. Do pierwszej dodajemy lekko tężejące w galaretce jagody (jeżyny). Do drugiej części tężejące w galaretce maliny (truskawki), a do trzeciej części dodać letnią żelatynę.
  13. Na spód z herbatników wyłożyć masę serową z malinami, następnie białą masę a na nią masę z jagodami.
  14. Sernik odstawić na noc do stężenia, ozdobić owocami.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments