Sałatka z awokado i mozzarellą

Sałatka z awokado i mozzarellą

20min
4porcje
Łatwy

Dziś dla smakoszy kolejny przepis na prostą imprezową sałatkę tym razem z awokado i mozzarellą. Sałatka ta wygląda może niepozornie, ale to hit ! Smak awokado i mozzarelli podkreśla sos winegret na bazie soku z cytryny, oliwy, czosnku i majeranku. Rukola, którą wykładam na spód, nie tylko uzupełnia smak ale również absorbuje nadmiar wody z sera i sosu, dzięki czemu sałatka „nie pływa”.

SKŁADNIKI – SAŁATKA Z AWOKADO I MOZZARELLĄ

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 mozzarelle w solance po 125 g
  • 50 g rukoli

SOS WINEGRET

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z AWOKADO I MOZZARELLĄ

  1. Przygotować sos winegret (przynajmniej 1-godzinę wcześniej). Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać z cukrem i solą.
  2. Dodać oliwę z oliwek, wycisnąć czosnek, dodać majeranek.
  3. Rukolę przepłukać na durszlaku, rozłożyć na talerzu.
  4. Na rukolę ułożyć plasterki mozzarelli.
  5. Awokado przekroić wzdłuż, przekręcić, usunąć pestkę, obrać, pokroić w paski i wyłożyć na mozzarelli.
  6. Całą sałatkę polewamy sosem winegret.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments