Sałatka z ogórków

Sałatka z ogórków – słoneczna


schedule
180min
12
Średni

Jednym z moich ulubionych przetworów jest sałatka z ogórków, z papryką, marchewką, cebulą, świeżym koprem i przyprawami. Do sałatki świetnie nadają się duże, przerośnięte ogórki gruntowe. Odrobina wysiłku włożona w przygotowanie słonecznej sałatki z pewnością zaprocentuje. To idealny przepis na szybką i pyszną sałatkę do obiadu na jesień i zimę, wystarczy tylko otworzyć słoik i gotowe! Składnik wystarczają na około 12 słoików 0,5l.

SKŁADNIKI

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soli
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 szklanka octu
  • duży pęczek świeżego kopru
  • pieprz ziołowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gorczyca

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Wodą z płynem do naczyń wymyć słoiki oraz pokrywki. Pokrywki tak jak słoiki nie mogą być uszkodzone (zardzewiałe).
  2. Następnie sparzyć wrzątkiem i pozostawić do wyschnięcia. W żadnym przypadku nie wycierać słoików ścierką kuchenną, aby uniknąć rozwoju bakterii z pozostawionych włókien!
  3. Mój sposób na prawidłowo dopasowane pokrywki przed gotowaniem : nalewam do słoików małą ilość przegotowanej, gorącej wody, zakręcam pokrywkę, odwracam słoik do góry dnem na ścierce kuchennej. Jeżeli po chwili, woda nie wycieka ze słoika oznaczam markerem dany słoik i pokrywkę tą samą cyfrą. Odkręcam pokrywkę, odkładam ją na bok.
  4. Obrane ogórki kroimy w plastry, cebulę w piórka. Paprykę kroimy w krótkie paski, marchew obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek siekamy.
  5. Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy sól, cukier, olej, ocet i przyprawy do smaku. Powtórnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.
  6. Wkładamy sałatkę do słoików (do wysokości szyjki słoika).
  7. Zabrudzoną zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
  8. Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  9. Na dnie garnka (wyższego od naszych słoików) ułożyć lnianą ściereczkę kuchenną, na której stawiamy zakręcone słoiki, tak aby się nie stykały.
  10. Zalewamy garnek wodą do wysokości ¾ słoika. Przykrywamy uchyloną lekko pokrywką.
  11. Na średnim gazie gotujemy wodę. Zmniejszamy gaz tak aby woda delikatnie bulgotała Pasteryzujemy około 15 minut od momentu zagotowania wody. W słoikach powinny pojawić się pęcherzyki powietrza.
  12. Wyłączyć gaz. Wyciągnąć słoiki, dokręcić pokrywki.
  13. Słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce kuchennej, do ostygnięcia. Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką.
  14. Słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz