Sałatka krabowa

Sałatka krabowa

30min
10porcji
Łatwy

Uwielbiam sałatkę krabową. To nieprzeciętna sałatka z paluszkami rybnymi SURIMI, zwanymi paluszkami krabowymi oraz cienkimi nitkami makaronu ryżowego i kukurydzą. Nadzwyczajnego smaku nadaje jej świeży koper, ogórek oraz sos czosnkowy. Sałatka krabowa jest delikatna, orzeźwiająca i niezwykle smaczna – polecam zwłaszcza na imprezowy stół!

SKŁADNIKI – SAŁATKA KRABOWA

  • 250 g paluszków krabowych SURIMI
  • 250 g makaronu – nitki ryżowe
  • 1 puszka kukurydzy (340 g)
  • 400 g świeżych ogórków gruntowych lub szklarniowych
  • 1 spory pęczek koperku

SOS CZOSNKOWY

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

PRZEPIS NA SAŁATKĘ KRABOWĄ

  1. Zagotować wodę z 1 łyżeczką soli, odstawić, włożyć makaron, przykryć garnek pokrywką. Po 3 minutach, odcedzić makaron, zlać zimną wodą.
  2. Makaron poszatkować na desce, wrzucić do dużej salaterki.
  3. Do makaronu dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, paluszki pokrojone w plasterki, ogórki w kostkę oraz posiekany koperek.
  4. Wymieszać składniki na sos czosnkowy, dodać do salaterki, wszystko razem wymieszać.
  5. Sałatkę krabową schłodzić w lodówce przed podaniem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments