Ryba po grecku

Ryba po grecku


schedule
60min
8
Łatwy

Ryba po grecku bardzo dobrze przyjęła się na polskich stołach w wigilię. Można podawać ją na zimno i na ciepło, zwłaszcza z ziemniakami do obiadu! Kawałki smażonej ryby przykrywamy gęstym sosem z duszonych warzyw: marchewki, selera z podsmażoną wcześniej papryką czerwoną i cebulą. Na co dzień i od święta, proste i szybkie danie!

SKŁADNIKI NA RYBĘ PO GRECKU

  • 1 kg filetów z morszczuka bez skóry (mrożony bez glazury)
  • przyprawa do ryb
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia

SOS WARZYWNY

  • 3 marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • 1 mały seler
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka mąki pszennej

PRZEPIS NA RYBĘ PO GRECKU

  1. Przygotować rybę: rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody, podzielić na mniejsze kawałki.
  2. Rybę posypać solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Następnie obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z mąką, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
  3. Usmażoną rybę odkładamy do ostygnięcia.
  4. Przygotować sos warzywny. Cebulę i paprykę pokroić w krótkie paski, podsmażyć na pozostałym ze smażenia ryby tłuszczu.
  5. Do cebuli i papryki dodać starte marchewki i seler, zalać wodą.
  6. Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól, pieprz do smaku.
  7. Warzywa dusić pod przykryciem około 20 minut. Na koniec posypać mąką, wymieszać.
  8. Na półmisku układać na przemian warstwę ryby i warstwę duszonych warzyw.


SMACZNEGO

Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o