Ryba po grecku

Ryba po grecku

60min
8porcji
Łatwy

Ryba po grecku bardzo dobrze przyjęła się na polskich stołach w wigilię. Można podawać ją na zimno i na ciepło, zwłaszcza z ziemniakami do obiadu! Kawałki smażonej ryby przykrywamy gęstym sosem z duszonych warzyw: marchewki, selera z podsmażoną wcześniej papryką czerwoną i cebulą. Na co dzień i od święta, proste i szybkie danie!

SKŁADNIKI – RYBA PO GRECKU

  • 1 kg filetów z morszczuka bez skóry (mrożony bez glazury)
  • przyprawa do ryb
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia

SOS WARZYWNY

  • 3 marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • 1 mały seler
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka mąki pszennej

PRZEPIS NA RYBĘ PO GRECKU

PRZYGOTOWANIE RYBY

  1. Rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody, podzielić na mniejsze kawałki.
  2. Rybę posypać solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Następnie obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z mąką, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
  3. Usmażoną rybę odkładamy do ostygnięcia.

PRZYGOTOWANIE SOSU WARZYWNEGO

  1. Cebulę i paprykę pokroić w krótkie paski, podsmażyć na pozostałym ze smażenia ryby tłuszczu.
  2. Do cebuli i papryki dodać starte marchewki i seler, zalać wodą.
  3. Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól, pieprz do smaku.
  4. Warzywa dusić pod przykryciem około 20 minut. Na koniec posypać mąką, wymieszać.
  5. Na półmisku układać na przemian warstwę ryby i warstwę duszonych warzyw.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments