Rogaliki z jabłkami

Rogaliki z jabłkami

120min
40porcji
Średni

Przepis na rogaliki z jabłkami króluje w naszym domu od kilku lat. Często wracam do niego ze względu na idealne ciasto krucho-drożdżowe, które bardzo długo utrzymuje świeżość. Nadzienie z jabłek ma wyjątkowy aromat cynamonu i cytryny. Rogaliki sprawdzają się w podróży, na wycieczkach. Z podanych składników wychodzi około 40 rogalików.

SKŁADNIKI – ROGALIKI Z JABŁKAMI

  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 kostki drożdży
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki ciepłego przegotowanego mleka
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany 18 %
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli

NADZIENIE

  • 6 średnich jabłek
  • kisiel cytrynowy z cukrem
  • 3 łyżeczki cynamonu

DODATKOWO

  • polewa z białej czekolady
  • ozdobna posypka

PRZEPIS NA ROGALIKI Z JABŁKAMI

  1. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Przesiać przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Do mąki dodać margarynę, wyrośnięte drożdże,  cukier, jajka, szczyptę soli, śmietanę kwaśną, wyrobić ciasto.
  4. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
  5. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, posypujemy kiślem z torebki oraz cynamonem, mieszamy.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość średnio 4 mm.
  7. Z ciasta wykrawać trójkąty o podstawie 12-15 cm i ramionach długości około 20 cm.
  8. Przy podstawie trójkątów nałożyć łyżką jabłka. Zawijamy ostrożnie w rulon, formujemy w księżyc.
  9. Rogale układamy w odstępach na 2-blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
  10. Po ostygnięciu gotowe rogale układamy „ciasno” na jednej blaszce.
  11. Cienkim strumieniem polewamy rogale polewą tworząc dowolne kreski i posypujemy kolorową posypką.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments